În data de 25 aprilie 2024, orașul Slănic Prahova a fost lovit de un ghinion imens. Totul a pornit de la un crater care a apărut brusc în oraș, înghițind un stâlp de electricitate. În rândul localnicilr, acest incident a născut o panică uriașă, dat fiind că au apărut mai multe semne de întrebare în mintea lor, cu privirea la siguranța lor și a celor dragi. Cu toate că autoritățile au încercat să liniștească apele și să remedieze problema, neliniștile localnicilor din Slănic Prahova sunt încă la cote maxime.
Acum, multe luni mai târziu, mai exact în data de 11 august 2024, istoria s-a repetat, orașul fiind din nou lovit de același ghinion. De această dată, este vorba despre un crater adânc de aproximativ un metru. Noua lovitură a reaprins gândurile negre în rândul cetățenilor. Este de menționat faptul că îngrijorările acestora sunt pe cât se poate de serioase, dat fiind că de această dată locuințele lor au avut de suferind. La acest moment, există fisuri semnificative în pereții clădirilor.
Citește și: Cât costă abonamentul Wizz Air „All You Can Fly”. Poți zbura către sute de destinații
Cu toate că strada în cauză, afectată de crater a fost asfaltată de curând, ea continuă să se deterioreze vizibil, fapt care a dus la o îngrijorare majoră în rândul locuitorilor. Oamenii care trăiesc în Slănic Prahova se gândesc serios la faptul că această situație ar putea să degenereze, punându-i în față în față cu o evacuare temporară. În ciuda acestor probleme, reprezentanții societății care coordonează intervențiile au asigurat publicul că, în prezent, nu există riscuri imediate. Totuși, localnicii rămân în așteptarea unor soluții concrete și eficiente pentru siguranța lor și a proprietăților lor.
„Urmare a situației actuale regăsite la nivelul localității Slănic, coroborat cu ultimele decizii adoptate în urma ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a dispus extinderea perimetrului de siguranță prin evacuarea comunităților din proximitatea zonei afectate. În acest sens, prin grija Instituției Prefectului și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Prahova, acțiunea de evacuare a populației, în scopul eliminării oricărui pericol în ceea ce privește siguranța acestora se va realiza în cel mai scurt timp. Totodată, din dispoziția secretarului de stat, șeful DSU, dr. Raed Arafat, o nouă echipă din cadrul IGSU se va deplasa în localitatea Slănic, care alături de specialiști în domeniul construcțiilor și mineri vor efectua o nouă recunoaștere și analiză a situației la fața locului”, transmitea DSU, pe 2 mai 2024.
Autoritățile afirmă reparațiile nu a fost duse la bun sfârșit, dar atunci când lucrarea va fi finalizată integral nu vor mai exista probleme. La două săptămâni de la asfaltare, zona s-a tasat din nou, iar anumite structuri din jur ar putea fi puse în pericol.
„Duminică, în jurul orelor 13.00 (n.r. craterul) s-a reactivat agresiv. A început de sâmbătă, dar duminică s-a lăsat pământul cu mai mult de un metru și jumătate și s-a mărit diametrul. Se vede cu ochiul liber. Grav este că fisurile s-au apropiat la nici doi metri de blocuri, iar evoluția este agresivă. Chiar dacă nu sunt fisuri vizibile în pereți, oamenii din blocuri au început să anunțe că nu li se mai închid ușile.
Sunt deplasate blocurile cu totul, se vede la îmbinare și se simte la uși care nu se mai închid. De la primărie ni se spune că totul este în regulă, dar noi vedem cu lucrurile evoluează și se tasează vizibil. Într-o jumătate de zi s-a tasat o jumătate de metru. Crăpăturile sunt vizibile în cerc, să zic pe o lungime de aproximativ 500 de metri”, a declarat un localnic, potrivit Libertatea.