Startup-urile românești au atras investiții de 70 de milioane de euro în prima jumătate a anului, informează economedia.ro. Totul s-a întâmplat în 30 de runde, conform analizei companiei de consultanță Activize.
31 de runde de investiții în startup-uri românești și 6 în startup-uri străine au fost identificate în prima jumătate a anului 2023. Valoarea investițiilor din această perioadă au ajuns la aproximativ 70.2 milioane de euro în startup-urile naționale. În tot acest timp, cele străine cu fondatori români au obținut aproximativ 58.1 milioane de dolari și 6 runde de investiții. Autorii analizei menționează, din acest punct de vedere, că runda de 2.8 milioane de dolari a Kubeark a fost în întregime finanțată din străinătate.
Citește și despre: Bani de la stat pentru românii care vor să-și deschidă o afacere. Se dau 214 milioane de euro. Anunțul Ministerului Investițiilor
„Este important de remarcat faptul că analiza de mai sus este puternic influențată de investiția semnificativă de 35 milioane de dolari din seria A a FlowX.AI.
Pentru a putea trage concluzii mai realiste, am decis să o prezentăm separat, împreună cu celelalte două runde mari (Digitail și Veridion), deoarece cea mai mare parte a capitalului din aceste 3 runde nu provenea din România.
De asemenea, trebuie menționat că runda de 2,8 milioane de dolari a Kubeark a fost în întregime finanțată din străinătate”, au menționat autorii analizei.
Reprezentanții Activize spun că ecosistemul de startup-uri din România a trecut prin câteva evoluții semnificative, dacă vorbim despre activitatea investițională. Aceștia urmăresc piața locală de câțiva ani.
„Analizând prima jumătate a anilor 2022 și 2023, se pot observa câteva tendințe legate de investițiile în startup-uri. În primele șase luni ale anului 2022, 64,5 milioane de euro au fost investiți în startup-uri românești în 36 de runde de investiții. Cu toate acestea, în prima jumătate a anului 2023 s-a înregistrat o scădere de ~41% a volumului total de investiții.
Startup-urile românești au reușit să strângă 38,1 milioane de euro distribuiți în 29 de runde de investiții (nu am luat în calcul runda de investiții de 35 de milioane de dolari din seria A a FlowX.AI).
Acest lucru indică faptul că nivelul de interes din partea investitorilor este încă prezent, deși ușor redus față de anul precedent”, spun autorii analizei.
„Datele ne pot arăta o schimbare importantă în peisajul investițional, investitorii adoptând o abordare mai selectivă. Suma totală a investițiilor a cunoscut o scădere semnificativă, există o cantitate de capital local care se îndreaptă către startup-uri bune”, notează raportul semnat de Andrea Erdo.
Cele mai importante tranzacții sunt următoarele: