Autoritățile din Europa nu stau degeaba. Ultimele informații arată că la nivelul fiecărui stat s-au implementat diferite măsuri pentru a ține din scurt prețurile alimentelor, în așa fel încât cetățenii să nu întâmpine dificultăți de achiziționare, așa cum confirmă zf.ro. În tot acest timp, costurile din România sunt explozive.
Mai multe state europene au început să implementeze măsuri pentru a încerca să le ofere acces consumatorilor la alimente la prețuri accesibile. Franța, Croația și Ungaria sunt câteva dintre țările în care autoritățile s-au sesizat și au ales să le propună clienților oferte accesibile la raft, în mod special pentru produsele care au ajuns greu de achiziționat după accelerarea de care a dat dovadă rata inflației.
În tot acest timp, scumpirile din România nu se mai opresc, iar reprezentanții au lăsat retailerii să decidă în locul lor. Sursa citată a chestionat toți cei zece mari jucători din comerțul alimentar dacă au fost contactați de autoritățile române pentru a se identifica o soluție pentru prețurile marcate considerabil de inflație.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Românii ar putea consuma roşii, salată şi castraveţi crescute între blocurile gri. Preţurile ar scădea cu 30%
Singura rețea care a oferit un răspuns oficial este Penny. Oficialii marelui lanț de magazine au afirmat că „dacă autorităţile au în plan să ia anumite măsuri pe acest subiect, suntem deschişi spre dialog, la fel ca până acum”.
Responsabilii din Franța au încheiat un acord cu marii furnizori locali pentru un „trimestru antiinflație”, care se referă la propunerea unor oferte pentru consumatori, cu prețuri înghețate și reduse. Totodată, în urmă cu puțin timp, guvernul Croației a decis să introducă costuri fixe pentru opt produse de bază.
Drept exemplu, suma pe care consumatorii trebuie să o achite pentru uleiul floarea-soarelui va ajunge la 1.72 euro de la 1.86. În tot acest timp, autoritățile statului român nu au dat niciun semn că vor rezolva situația, ba mai mult de atât, în urmă cu puțin timp, Nicolae Ciucă a declarat că nu s-a luat în considerare reducerea taxei TVA pentru produsele alimentare. Premierul a susținut că nu au fost purtate discuții în această direcție, iar la fel de bine, a precizat că soluția menționată nu ar aduce efectele dorite.
Vezi și: Legumele au ajuns la prețuri record în România! Cât a ajuns 1 Kg de roșii, chiar în Postul Paștelui