Cifrele publicate joi, 22 februarie, Institutul Național de Statistică arată că jumătate dintre fetele sub 14 ani devenite mame provin din România, comparația fiind făcută cu celelalte țări din Uniunea Europeană.
Potrivit INS, la categoria de vârstă a mamei 10-14 ani, România a înregistrat în 2021 un număr de 745 de nașteri, din totalul de 1.664 câte s-au înregistrat în țările UE. 1.409 copii au fost născuți de mame care împliniseră 15 ani, comparativ cu 3.903 de copii născuți în țările din Uniune la această categorie de vârstă. Tinerele românce care abia împliniseră 16 ani au dat naștere la 2.424 de bebeluși, în vreme ce 8.268 de copii s-au născut în toată Uniunea Europeană din mame care aveau această vârstă fragedă. Diferența este mai mare la categoria 17 ani, unde din 14.010 copii născuți în UE, 3.446 au mame românce.
O veste bună pentru mamele minore din România este faptul că ar putea primi o bursă din partea statului, însă doar dacă își vor continua studiile. În acest fel, se reduce abandonul școlar, dar și rupturile dintre mame și copii, cât și dificultățile de a crește un bebeluș în prima perioadă a vieții sale. Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a făcut anunțul. Mamele minore beneficiază de o bursă de 700 de lei dacă merg la școală, iar copiii acestora au prioritate pentru locuri la creșă. Totodată, cu această decizie se încearcă și prevenirea separării mamei de copil.
„Mamele minore beneficiază de acea bursă de 700 lei pornind de la acea campanie. Şi să ştiţi că nu este o formă de încurajare. să creştem cumva numărul mamelor minore, pentru că am auzit şi acest aspect, chiar din partea liceenilor „sunt unele colege care au spus că o să încerce să fie mame pentru că primesc bursă”. Nu, vor primi bursă doar cele care vor merge la şcoală. De ce? Încercăm să prevenim separarea copilului de mamă.
Încercăm să le ajutăm pe aceste minore care au ajuns în această situaţie şi care trebuie de acum să-şi ia viaţa în piept, în mâini, nu doar viaţa lor, ci şi viaţa copilului pe care sau copiilor, poate sunt şi cazuri de gemeni, pe care ele le-au i-au adus pe lume. Deci această bursă se primeşte numai în situaţia în care ele participă la şcoală şi da, au şi prioritate copiii acestora pentru locuri la creşă şi la grădiniţă”, a precizat ministrul în luna septembrie.
Citește și: Burse 2024. Cine sunt elevii care pot primi 3.000 de lei pe lună de la stat