Economia României se remarcă la nivelul statisticilor întocmite de UE. Așa cum relatează ziare.com, se pare că cele mai recente barometre realizate pe această temă arată că cifrele din țară le prind din urmă pe cele portugheze.
Multe dintre rezultatele incredibile obținute de România sunt evidențiate la nivelul statisticilor realizate în UE. Cele mai recente barometre arată că statul român stă foarte bine la capitolul „PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare”. Indicatorul face corelația dintre nivelul mediu al venitului și cantitatea de bunuri și servicii care pot fi achiziționate din suma respectivă. Din acest punct de vedere, Tudorescu Cristi explică că economia din România o ajunge din urmă pe cea din Portugalia.
Economistul precizează că, dacă transformăm cifrele în USD, observăm că PIB-ul României este de 15.619, iar al Portugaliei de 24.910. În acest sens, Tudorescu explică că ajungem cot la cot cu economia portugheză prin costul vieții sau paritatea puterii de cumpărare. La fel de bine, reprezentantul menționează că statul român atinge 77% din media europeană, asemenea portughezilor.
Citește și: Goldman Sachs avertizează: „super anul electoral” 2024 va pune presiune pe economia României
„Conform acestui indicator, România a ajuns din urmă Portugalia, adică PIB-ul produs de un român este comparabil cu cel produs de un portughez.
Asta după ce ajustăm pentru costul diferit al traiului între cele două țări, adică aducem lucrurile la un numitor comun = paritatea puterii de cumpărare.
Dacă am privi strict în USD, am fi zis:
– românii au un PIB/capita de 15.619 USD, date preliminare 2022
– portughezii au un PIB/capita de 24.910 USD, date preliminare 2022 (1.6 x românii).
Și atunci cum de ajungem la egalitate cu ei?Aici intervine costul vieții sau paritatea puterii de cumpărare. O să mă certe ceilalți economiști pentru simplificare, dar e ca și cum am spune că 1.600 USD în Portugalia sunt precum 1.000 USD în România.
Iar de aici, lucrurile încep să devină comparabile.Așa că nu ar trebui să ne mire graficul acesta: suntem la 77% din media europeană și noi și portughezii. Completez eu: și ungurii”, arată economistul.
Informațiile au fost prezentate în această săptămână și într-o presă din Portugalia. Mai mult decât atât, un cotidian face comparație între evoluția economică a celor două țări, din 2000 și până în prezent.
Zsolt Darvas afirmă că datele obținute de România le ajung din urmă pe cele înregistrate în Portugalia. Economistul spune că avansul statului român este unul impresionant, având în vedere că, în urmă cu puțin peste două decenii, țara era foarte săracă la nivel european.
Darvas relatează că „de la începutul anilor 2000, România a devenit o economie convergentă, condusă de reforme orientate spre piață, și a beneficiat de investiții străine directe și de modernizare tehnologică”. Totodată, analiza făcută de economist evidențiază creșterea investițiilor și prețurile constante.
„Lipsa unor evoluții majore nesustenabile (cum ar fi creșterile foarte rapide ale prețurilor locuințelor, datoria publică ridicată și datoria externă ridicată, ca în multe țări din sudul Europei) a contribuit la stabilitatea macroeconomică, care a ajutat creșterea”, a concluzionat Darvas.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Încă o pierdere cauzată de majorarea dobânzilor și a războiului din Ucraina. Economia globală este la pământ!