Stațiunile montane Straja și Pasul Vâlcan se numără printre atracțiile Văiii Jiului din Hunedoara, în timpul iernii. Pasul Vâlcan din Hunedoara este o trecătoare din Carpaţi, situată la altitudinea de peste 1.600 de metri, care face legătura dintre depresiunea Petroşani şi Oltenia. În trecut, ea a avut un rol strategic, fiind un punct de legătură între Ardeal și sudul Carpaților. În perioada medievală, trecătoarea a fost locul unor lupte crâncene pentru oprirea invadatorilor turci. Și tot prin Pasul Vâlcan se spune că a trecut Mihai Viteazul pentru a ajunge în Viena, în anul 1600. Acum, Pasul Vulcan, aflat la circa 1.640 metri, de cealaltă parte a vârfului Straja (1868 metri) din stațiunea montană cu același nume, a devenit o stațiune turistică mai cunoscută, odată cu construcția telegondolei care urcă din orașul minier Vulcan în zona de agrement.
Dacă în anii ‘70 în Pasul Vâlcan era o destinație turistică în special pentru minerii din Valea Jiului, la sfârșitul anilor 2000, a început construcția telegondolei și ulterior, cu fonduri europene, a șoselei montane care urca în Pasul Vâlcan.
Iarna, Drumul județean 664 din Pasul Vâlcan este inaccesibil cu mașina. Șoseaua este folosită în schimb ca pârtie de schi și săniuș. În Pasul Vâlcan au fost amenajate și pârtii de câteva sute de metri, însă atunci când întregul drum de patru kilometri, de la stația de urcare a telegondolei până în stațiune, este acoperit de omăt, șoseaua pârtie este mult mai ofertantă pentru amatorii de schi, scrie Adevărul.
„Deocamdată, doar o parte a șoselei poate fi folosită pentru săniuș. Dacă ar fi nins mai mult, atunci turiștii puteau urca – la fel ca în unele ierni – cu telegondola până în stațiune, de unde coborau pe schiuri sau pe sanie, direct pe șosea. Și ieșeau destul de ieftin: 10 lei urcarea cu telegondola, sau 15 lei urcarea și coborârea”, spune angajatul unei cabane din Pasul Vâlcan.
Turiștii care nu vor să schieze sau să se dea cu sania pot face plimbări pe muntele acoperit de zăpadă, care se înalță deasupra orașelor miniere de pe valea Jiului de vest (Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani). Traseele mai lungi, de peste două ore, duc la Vârful Straja și apoi coboară în stațiunea montană Straja.
„Este, probabil, cea mai ieftină stațiune din România: urci cu 10 lei și te dai cu sania pe șoseaua care coboară prin pădure. Mulți oameni preferă să urce pe jos pe drumul spre Pasul Vâlcan. Îi vedem mai ales dimineața – vin la plimbare: sunt unele locuri atractive și pe drumul spre stațiune, cum este Cascada Lupilor, aflată în apropiere de șosea, în pădure”, spune un localnic.
Telegondola funcționează în această perioadă până la ora 16