Râșnov este una dintre principalele atracții din județul Brașov și, pentru mulți români, una dintre atracțiile favorite atunci când își plănuiesc o vacanță sau o mică excursie de câteva zile pentru a se relaxa. Succesul de care se bucură stațiunea acum este și mai impresionant dacă luăm în calcul faptul că în urmă cu aproximativ 20 de ani acest loc era în pragul ruinei, după cum arată Business Magazin.
După cum arată datele, turismul a avut parte de o creștere semnificativă în ultimele două decenii. Mai exact, hotelurile și pensiunile din această stațiune primesc acum de 250 de ori mai mulți vizitatori decât la începutul anilor 2000, iar la baza acestui succes se află investițiile făcute de autorități și de mediul privat în proiectele care au revitalizat stațiunea.
„Ne bucurăm că Râşnov a fost în atenţia turiştilor şi în 2022. Anul 2023 rămâne însă un an al incertitudinilor, iar turismul local poate fi influenţat atât de factori externi precum situaţia războiului, starea financiară generală a ţării, salarii, inflaţie, vouchere de vacanţă, dar şi de factori locali ca situaţia parcărilor, finalizarea procesului de renovare a Cetăţii Râşnov, completarea portofoliului Dino Parc cu alte oferte şi atracţii din zonă”, explică Adrian Apostu, managerul Dino Parc dezvoltarea de care a avut parte stațiunea.
Te-ar putea interesa și: Stațiunea din România care întrece până și Thailanda! Nu mulți turiști știu unde se află
Statisticile arătau că stațiunea Râșnov atrăgea uneori sub 2.000 de turiști anual. În schimb, în 2021, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS), numărul vizitatorilor a depășit 75.000, o creștere spectaculoasă de 250 de ori în două decenii. În paralel cu acest aflux de turiști, numărul unităților de cazare a avut parte de o creștere cel puțin la fel de impresionantă, de la aproximativ 130 în 2001 la peste 1.400 în 2021.
Localnicii cred că principalele motive ale acestei creșteri impresionante a numărului de turiști pe care îi primește stațiunea sunt investițiile publice și private în obiectivele turistice. Poziționarea strategică a orașului, la confluența mai multor zone populare atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini, a contribuit și ea semnificativ.
Cetatea Râșnovului, atracția principală pe care o are stațiunea, a trecut printr-un proces de restaurare după ce a fost preluată de primărie. În 2021, cetatea a intrat într-o nouă etapă de restructurare și momentan este închisă pentru renovare.
Investițiile publice în turism au jucat un rol crucial, atrăgând după ele investiții semnificative și din partea sectorului privat. Între 2014 și 2016, centrul orașului, acum stațiune turistică de interes național, a fost complet restaurat. Zona centrală a devenit pietonală, iar dedesubt a fost construită o parcare subterană. În plus, anterior, în nord-estul orașului, a fost amenajată Promenada Sissi, o zonă pietonală la marginea pădurii, populară atât printre turiști, cât și printre localnici.
Cea mai impresionantă investiție privată de care a beneficiat stațiunea rămâne Dino Parc. Acest muzeu în aer liber, întins pe 3,5 hectare, și-a deschis porțile în 2015, după o investiție de 5 milioane de euro, finanțată în proporție de 70% din fonduri europene.