Statul român își onorează o datorie mare către victimele infracțiunilor, arată ministrul Justiției. A intrat în funcțiune mecanismul de acordare a voucherelor pentru victime, un instrument absolut necesar pentru a le asigura o viață normală, anunță ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, pe Facebook.
„Primul voucher a ajuns astăzi în mâinile victimei unei infracțiuni de agresiune sexuală. Este vorba despre o sumă de 18.000 lei care va putea fi folosită pentru acoperirea unor nevoi urgente de tipul: hrană, cazare, transport, medicamente.
Cererea formulată de către victima a fost admisă de Comisia pentru acordarea de compensații financiare victimelor infracțiunilor din cadrul Tribunalului Iași la 17 iulie și a rămas definitivă prin necontestare la data de 8 august 2024.
Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a înregistrat în ROARMIS hotărârea judecătorească, iar Ministerul Justiției, prin Unitatea privind Protecția Victimelor, a procedat la punerea ei în aplicare.
Mulțumim Centrului de Mediere si Securitate Comunitara ONG-ul de la Iași înrolat în mecanismul operațional, care a realizat documentația și a sprijinit victima în demersul obținerii voucherului!”, este mesajul transmit de Alina Gorghiu.
Citește și: 500 de vouchere, în valoare de 5 milioane de euro, pentru acești români. Cine poate primi banii
Procedura de obţinere a voucherelor destinate victimelor infracţiunilor grave implică transmiterea unei cereri de acordare a unui avans din compensaţia financiară către Comisia pentru acordarea de compensaţii financiare victimelor infracţiunilor prevăzută de Legea nr. 211/2004 de la nivelul Tribunalului de domiciliu al victimei şi îndeplinirea condiţiilor legale prevăzute de Legea nr. 211/2004, Legea nr. 318/2015 şi HG nr. 541/2023.
Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară, organizaţie non-guvernamentală înrolată în mecanismul operaţional, a realizat documentaţia şi a sprijinit victima în demersurile întreprinse.
Detalii despre obţinerea voucherelor sunt disponibile AICI.