Proiectul de OUG vine cu o serie de modificări față de schema HoReCa 2 propusă recent tot de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului: bugetul promis crește de la 550 de milioane de euro la 750 de milioane de euro, se schimbă și formula de calcul pentru ajutoare și se mai lungește lista de coduri CAEN eligibile.
Noile ajutoare promise de minister ar urma să combată „efectele negative care influenţează situaţia economică”, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor economice aplicate Federației Ruse.
În argumentarea actului normativ, oficialii de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului spun că s-au înregistrat „creșteri ale prețurilor la energie electrică cu 21,87% în mai 2022 față de decembrie 2021, si la gaze cu 23,2% raportat la aceeasi perioadă”.
Beneficiarii de ajutor de stat prin Schema HoReCa 2 vor fi structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate, structuri / unități de alimentație și organizatori de evenimente, înregistrate/înregistrați în scopuri fiscale pe teritoriul României, agenții de turism licențiate și ghizii de turism atestați, care își desfășoară activitatea pe teritoriul României.
Schema este în valoare de 750 de milioane de euro și vizează compensarea creșterii cheltuielilor de exploatare din perioada 1 februarie-31 decembrie 2022.
Prin pilonul 1 – statul acoperă 25% din creșterea salariilor, scumpirea chiriilor sau a materiilor prime, cu excepția facturilor la energie, iar pilonul doi presupune compensarea cu 30% a creșterii facturilor la energie din cauza războiului.
O firmă poate aplica atât pentru pilonul 1, cât și pentru 2, iar plafonul maxim este de 500.000 de euro.
„Pot aplica firme din turism, IMM-uri sau întreprinderi mari, agențiile de turism. Sunt eligibili dacă fac dovada cu documente că au înregistrat o creștere a costurilor și o creștere a cheltuielilor cu energia și gazul,” a informat Tudorița Lungu, secretar de stat în Ministerul Turismului
Specialiștii salută această initiative și spun ca ajutoarele promise de guvern vor ajuta industria de profil să treacă cu bine peste perioada dificilă ccare va urma
„Mă aștept ca o firmă din zece să se închidă din industria ospitalității. Rămâne de văzut dacă Guvernul va avea resurse financiare să facă aceste plăți. Știm că Guvernul propune un program fără să aibă toți banii disponibili. Vorbim de bani viitori, de credite de angajament,”a comentat Claudiu Vranceanu, analist economic
Domeniul ospitalității este unul dintre cele mai importante din economie. Contribuția domeniului ospitalității în economia românească este de aproximativ 5% din produsul intern brut, iar din totalul numărului de angajați din România, 4% lucrează în Horeca, adică peste 150.000.
În prezent, sunt peste 30.000 de antreprenori care își desfășoară activitatea în domeniul HoReCa.