Vești bune pentru românii care vor să-și reabiliteze locuințele și să facă economii importante la facturi, făcându-le mult mai eficiente din punct de vedere energetic prin montarea de panouri fotovoltaice. Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat un program de 300 de milioane de euro care îi vizează, notează news.ro.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat că sunt disponibile 300 de milioane de euro pentru consumatorii vulnerabili din punct de vedere energetic, care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice în gospodăriile lor, prin reabilitare și montarea unor echipamente ca panourile fotovoltaice.
Ghidul pentru această schemă de sprijin care vizează și panourile fotovoltaice, finanțată din capitolul RepowerEU din Planul Național de Reziliență și Redresare, a fost lansat în dezbatere publică. Câciu a adăugat că ministerul intenționează să lanseze apelul de proiecte la sfârșitul lunii iunie.
„300 milioane euro disponibile pentru consumatorii vulnerabili de energie care vor beneficia de vouchere pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în cadrul gospodăriilor individuale. Am lansat în dezbatere publică ghidul pentru această schemă de sprijin finanţată din capitolul RepowerEU al PNRR, iar la finalul lunii iunie ne propunem lansarea apelului de proiecte!”, după cum a scris Adrian Câciu, vineri pe Facebook.
Te-ar putea interesa și: Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM aduce modificări pentru program
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că, în cadrul acestui apel, beneficiarii (persoane fizice) pot alege să utilizeze vouchere pentru două tipuri principale de investiții: reabilitarea locuințelor, pentru care valoarea maximă a voucherului este de 14.000 de euro, și instalarea panourilor fotovoltaice, pentru care valoarea maximă a voucherului este de 5.000 de euro. Aceste vouchere sunt menite să sprijine consumatorii vulnerabili în îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor lor, contribuind astfel la reducerea consumului de energie și a costurilor aferente.
Ministrul a mai subliniat că beneficiarul final al acestui program sunt românii care se află în situația de vulnerabilitate energetică, proprietari ai unor locuințe de familie. În plus, oficialul a mai adăugat că solicitantul de finanțare va fi parteneriatul format din firma prestatoare de lucrări de construcție și firma de instalare a panourilor fotovoltaice.
„Aceasta este prima etapă din finanţarea de care vor beneficia cetăţenii români pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a gospodăriilor. În etapa a doua, disponibila din toamna acestui an, alte 300 milioane euro vor fi alocate, de această dată beneficiarii fiind celelalte tipuri de consumatori casnici”, a adăugat ministrul.
Citește și: Electric Up 2024. Se dau până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice. Cine poate beneficia