- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul golește buzunarele românilor. Urmează taxe mai mari, imediat după alegerile de pe 9 iunie

06 Jun, 13:32 • Fundeanu Madalina
Românii vor plăti taxe mai mari după alegeri. Motivul pentru care va trebui să dăm mai mulți bani la stat.
Statul golește buzunarele românilor. Urmează taxe mai mari, imediat după alegerile de pe 9 iunie

Imediat după alegeri, românii vor fi forțați să plătească mai mulți bani la stat. Majorările de taxe și impozite au fost deja prevăzute în PNRR, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.

Românii vor plăti taxe mai mari după alegeri

Taxele plătite către stat de români s-ar putea majora după alegerile de pe 9 iunie. Țara noastră și-a asumat mai multe reforme, în ideea de a nu pierde banii europeni. Ei bine, aceste reforme includ majorări de taxe şi impozite.

Prin urmare, mai multe taxe noi sunt prevazute în PNRR. Curând, va avea loc reforma impozitelor locale. Este vorba despre impozitele plătite pentru terenuri, case și apartamente. În acest sens, analiștii estimează că impozitele ar putea fi chiar triple decât sunt la momentul actual.

Acest lucru se întâmplă din cauză că impozitele se vor calcula în funcție de valoarea de piață a bunului respectiv. Mai exact, se poate ca proprietarii apartamentelor aflate în orașele mari, mai ales în centru, să fie cei mai afectați.

Ai mai putea citi: Este oficial! Guvernul a luat decizia privind salariile a milioane de români. Câți bani vor lua în plus angajații cu salariu minim

impozite și taxe

impozite și taxe

Eliminarea excepțiilor fiscale

De asemenea, în PNRR este prevăzută eliminarea excepțiilor fiscale. În acest sens, persoanele care activează în domeniul IT sunt scutiți, dacă vor, de exemplu, de contribuția la Pilonul 2.

Pe de altă parte, românii care lucrează în agricultură sau construcții beneficiază de salarii minime diferite. Asemenea excepții ar urma să fie eliminate.

Tot excepții ar putea să fie considerate și pragurile de TVA, pentru că, la momentul actual, în România există două praguri reduse: 5% si 9%, aplicabile, de exemplu, la unele alimente și medicamente. Foarte posibil va fi o cotă unică de TVA, de 19%.

Mai mult decât atât, și impozitarea în funcție de nivelul de poluare al mașinii este o reformă asumată.

Inclusiv Ministrul Finanțelor a declarat că, începând de anul viitor, mai multe măsuri fiscale ar putea intra în vigoare.

„Cererea de plată numărul patru din PNRR este una dintre cele mai grele din perspectiva reformelor, pentru că include atât reforma pensiilor generale, cât și reforma salarizării unice, dar și reforma impozitelor și taxelor și, discutând foarte pragmatic și realist și tehnic, cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale care probabil vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025. Dacă vrem o reducerea a taxării pe muncă, atunci trebuie să creștem taxarea pe consum”, a explicat Marcel Boloș

Vezi și: Facturi mai mari pentru români, de la 1 iulie! Cât vom plăti în plus pentru energia electrică