Românii care sunt nevoiți să aibă grijă de persoanele din familie care nu se mai pot îngriji singure vor primi un ajutor din partea statului, conform unui proiect de lege adoptat de Guvern.
Alte articole: PNL plusează pe tema majorării pensiilor. Raluca Turcan: „O majorare cu 15% a punctului de pensie este posibilă bugetar în anul 2023”
Pentru a intra în posesia acestei remunerații de la stat nu este nevoie de calificare, ci de simplul fapt că o persoana apropiată sau o rudă nu se poate îngriji singură și necesită ajutor. Din punct de vedere legal, persoanele care au grijă de cei bolnavi se numesc îngrijitori informali, tocmai pentru că nu au o calificare în acest domeniu.
Un nou proiect de lege în acest sens care a fost adoptat de Guvern tocmai a primit un raport de adoptare la Camera Deputaților
Conform proiectului ce a intrat în procesul de legiferare, se pare că acești îngrijitori informali „vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu”, potrivit avocatnet.ro.
Printr-o strategie națională privind îngrijirea de lungă durată a persoanelor vârstnice și a rudelor bolnave, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) vrea să elimine pe cât posibil instituționalizarea seniorilor pentru a le da acestora posibilitatea de a primi îngrijire la domiciliul propriu. În proiectul de hotărâre privind această strategie se dorește remunerarea îngrijitorilor informali ai vârstnicilor, care fac parte, de cele mai multe ori, din familia apropiată sau din rude, într-un mod suficient, precum și acordarea de servicii de consiliere, ajutor psihologic sau servicii de tip respiro.