- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul le oferă bani românilor care stau la casă. Când începe sesiunea de înscriere și ce acte sunt necesare

31 May, 12:02 • Adrian Popovici
Noua ediția a programului Casa Verde Fotovoltaice 2024 începe în august. Românii care stau la casă pot primi până la 30.000 de lei pentru a-și instala panouri solare.
Statul le oferă bani românilor care stau la casă. Când începe sesiunea de înscriere și ce acte sunt necesare

Vești bune pentru românii care locuiesc la case și își doresc să plătească mai puțin pentru energia pe care o folosesc în gospodăriile lor. Statul român le oportunitatea să-și instaleze panouri fotovoltaice prin programul „Casa Verde Fotovoltaice 2024”. Dosarele pentru acest program național pot fi depuse începând din august 2024. Anul acesta, cei interesați pot primi până la 30.000 de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice și a bateriilor de stocare, notează Antena 3 CNN.

În 2024, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) introduce o noutate semnificativă în ceea ce privește subvenționarea bateriilor, majorând finanțarea cu 10.000 de lei comparativ cu anul precedent. Această decizie vine pe fondul creșterii semnificative a numărului de prosumatori, care în prezent se ridică la aproximativ 120.000 de români. Se estimează că numărul care au panouri solare pe casă poate ajunge la 200.000 până la sfârșitul anului.

Energia produsă de panourile fotovoltaice poate provoca dezechilibre în rețeaua națională de energie electrică, iar autoritățile au propus soluția bateriilor de stocare pentru a remedia această problemă. Aceste baterii permit prosumatorilor să utilizeze energia produsă chiar și pe timp de noapte, oferindu-le o mai mare independență energetică pentru casa lor.

Te-ar putea interesa și: Noutăți în programul Casa Verde Fotovoltaice 2024. Se oferă mai mulți bani beneficiarilor din acest an! Ce trebuie să faci pentru a primi 30.000 de lei

Bani pentru românii care vor să-și pună panouri solare pe casă
Bani pentru românii care vor să-și pună panouri solare pe casă

Ce trebuie să știe românii care stau la casă despre acest program?

Cu toate acestea, majorarea finanțării ar putea duce la scăderea numărului de români care stau la casă care beneficiază de program, deoarece bugetul alocat rămâne neschimbat. Înainte de această creștere, bugetul acoperea aproximativ 100.000 de beneficiari, dar acum fondurile ar putea fi suficiente doar pentru aproximativ 66.000 de persoane. Finanțarea suplimentară de 10.000 de lei se va adăuga la cei 20.000 de lei deja disponibili, sprijinul financiar acoperind atât instalarea panourilor fotovoltaice, cât și a bateriilor de stocare.

„Noi estimăm că undeva în august-septembrie vom demara sesiunea pentru 2024. Condițiile de participare vor rămâne aceleași, doar probabil vom adăuga această parte de acumulatori la finanțare.

În rest nu se modifică nimic, documentele vor rămâne aceleași: certificat fiscal că persoana nu are datorii la bugetul local și la bugetul consolidat, extrasul de carte funciară care să dovedească că este proprietar pe locuința respectivă și buletinul”, le transmite președintele AFM românilor care stau la casă.

Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a subliniat că noua măsură este esențială atât pentru prevenirea supraîncărcării rețelei electrice, cât și pentru oferirea unor beneficii mai mari românilor care stau la casă.

Citește și: Statul dă bani românilor care vor să-și reabiliteze locuințele. 300 de milioane de euro pentru cei care vor să-și pună fotovoltaice