Facilitatea are în vedere extinderea mijloacelor prin care cele două taxe pot fi încasate, implicit reducerea numărului de amenzi pe care Compania de Drumuri le aplică atunci când identifică autovehicule fără rovinietă și peaj valabile, se arată în Nota de Fundamentare a Ordinului MTI nr. 2.130/2022. Plata rovinietei poate fi efectuată pe site-ul CNAIR, în marile rețele de benzinării din țară, prin SMS și alți distribuitori autorizați.
Ordinul va intra în vigoare abia din 16 noiembrie, astfel încât să existe timp pentru a se implementa noile taxe în platformă.
După ce vor plăti taxa de pod și rovinieta prin ghișeul.ro, șoferii vor primi pe mail, în cazul plății online, documentele ce dovedesc plata.
Plata celor două taxe de drum prin intermediul portalului www.ghiseul.ro se va face fără costuri suplimentare sau comisioane, arată Ministerul Transporturilor în nota de fundamentare a actului normativ.
La emiterea rovinietelor cu valabilitate mai mare sau egală cu 30 de zile, dacă solicitantul optează pentru a fi notificat prin e-mail cu privire la expirarea perioadei de valabilitate, notificarea va fi transmisă la adresa de e-mail furnizată la achitarea tarifului de utilizare.
Acest nou mod de plată se va adăuga celor deja existente, respectiv online (prin aplicații sau site-uri deja existente), prin SMS și la distribuitorii autorizați (de cele mai multe ori, benzinării) ori la punctele de taxare (în cazul taxei de pod).
Din a doua parte a lunii august, amenzile pentru lipsa rovinietei valabile s-au majorat, invformează Avocatnet. Amenzile pentru cei ce circulă pe drumurile publice fără rovinietă pot ajunge, în cazul autoturismelor, la 550 de lei, în timp ce amenzile pentru neplata taxei de pod pot ajunge la 260 de lei.
Pe rețeaua de Autostrăzi și Drumuri Naționale, CNAIR are montate aprox. 100 de camere care înregistrează automat lipsa rovionietei valabile. Taxa de drum trebuie achitată anterior ieșirii din oraș sau chiar la intrarea în țară.