- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul oferă un ajutor în valoare de 100.000 EURO pe an pentru producători

20 Oct, 19:09 • Bumbeneci Diana
Producătorii de fructe și legume vor putea primi un nou stimulent financiar. Deputatul Emil Dumitru, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a depus un nou proiect de anvergură, iar dacă va fi votat, se pun în joc 100.000 EURO pe an pentru producători.
Statul oferă un ajutor în valoare de 100.000 EURO pe an pentru producători

Un nou proiect de lege legat de implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de legume-fructe și cartofi a fost depusă astăzi în Parlament. Deputatul Emil Dumitru, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților a fost cel care a propus noul proiect, anunță AgroTV.

Conform propunerii legislative, schema de ajutor de stat ar avea doar caracter temporar, aplicându-se în perioada 2023-2027, pentru susținerea activităților de sortare, ambalare, etichetare și transport pentru producătorii de legume – fructe cartofi. Cei care doresc să beneficieze trebuie să îndeplinească mai multe condiții.

Citește și: Un bărbat a avut o idee inedită pentru a scăpa de facturi. „Nu sting becurile. Și așa nu plătesc”

Statul oferă un ajutor în valoare de 100.000 EURO pe an pentru producători
Statul oferă un ajutor în valoare de 100.000 EURO pe an pentru producători
  1. să fie persoană juridică, persoană fizică înregistrată fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cooperativă conform Legii cooperației agricole nr. 566/2004 și a Legii 31/1990 privind societățile comerciale, grup/organizație de producători, după caz;
  2. să dețină și să exploateze suprafețe cultivate cu legume și/sau cartofi, plantații de pomi și/sau arbuști fructiferi, plantații cu struguri de masă destinați consumului uman;
  3. să comercializeze legume, cartofi și/sau fructe;
  4. suprafața minimă destinată cultivării în spații protejate să fie de 500 mp;
  5. să prezinte dovada lipsei datoriilor la bugetul de stat;
  6. să facă dovada prin documente justificative că valoarea producției comercializate în trimestrul pentru care se solicită ajutorul a fost de minimum 1.000 euro;
  7. să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data sus menționată.

Ajutorul de stat instituit prin schema propusă ar putea fi acordat pe termen limitat. În proiect este notată o perioadă de trei ani.

„Valoarea ajutorului de stat reprezintă 20% din valoarea producției comercializate și se acordă în tranșe trimestriale, dar nu poate depăși anual 100.000 de euro în cazul persoanelor juridice și persoanelor fizice înregistrate fiscal conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, respectiv 300.000 de euro în cazul cooperativelor și grupurilor/organizațiilor de producători”, se arată în documentul depus în Parlament.

Cererile de finanțare ar urma să fie depuse la APIA. În acest sens, fondurile ce vor fi utile schemei de ajutor de stat vor fi asigurate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ai mai putea citi: Președintele Iohannis nu are vești bune legate de majorarea pensiilor

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult