Statul investește o sumă record pentru concediile medicale! Concret, 5.9 miliarde de lei sunt alocați acestor cheltuieli, anunță zf.ro.
Statul cheltuiește 5.9 miliarde de lei (1.2 miliarde de euro) pentru concediile medicale, așa cum arată datele analizate de sursa citată. Suma este una uriașă, având în vedere că ea reprezintă 10% din bugetul total al fondului național de asigurări sociale de sănătate. Aceste investiții au fost marcate de o mărire semnificativă, luând în considerare că cifrele prezentate din 2022 sunt cu 55% mai mari față de 2021.
Vezi și: Noi legi în sănătate. Mai multe medicamente compensate de către stat! Concediul medical, modificat!
Tot mai mulți angajați lipsesc de la locul de muncă din cauza motivelor medicale. Totul se explică prin simplul fapt că aceștia nu au acces la analizele de bază sau la diferite programe de prevenție.
7 milioane de concedii medicale au fost emise în 2021, pentru incapacitatea temporară de muncă. Creșterea înregistrată este cu 13%, dar la fel de bine, 30 de milioane de zile sunt decontate din contul Casei de Sănătate. La aceste cifre se adaugă și concediile pentru îngrijirea copilului care întâmpină probleme de sănătate sau alte tipuri de învoiri, precum cel de risc la gravide.
În ultimii 10 ani, numărul concediilor medicale este într-o continuă creștere. Așa cum arată ultimele informații, primele 5 zile sunt suportate de angajator, iar restul urmează să fie decontate de CNAS, aspect prevăzut în OUG 158/2005.
Cu toate acestea, există o serie de concedii medicale care se recuperează integral de la stat, precum cele pentru carantină și izolare, introduse ca urmare a Legii 55/2020. Acestea se acordă fără să fie necesară îndeplinirea stagiului de șase luni de asigurare, iar valoarea indemnizației este de 100%.
În categoria prezentată se încadrează și îngrijirea copilului bolnav până la 7 ani sau chiar și până la 18 ani, în cazul în care acesta are afecțiuni recurente. Durata maximă a acestui tip de concediu este de 14 zile calendaristice pe lună dacă este acordat de medicul de familie, respectiv 30 – 31 dacă documentul este eliberat de medicul de specialitate.
Cuantumul indemnizației este de 85% și este necesară îndeplinirea stagiului de asigurare minim de 6 luni lucrate în ultimele 12. Ultimele informații arată că riscul maternal, maternitatea și afecțiunile oncologice reprezintă celelalte cazuri în care concediile medicale se recuperează integral de la stat.
Citește și: Ce tipuri de concedii medicale se decontează în 2023. Care dintre ele se recuperează integral de la stat