- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul român este în impas: suma încasată din taxa de solidaritate este de trei ori mai mică decât cea așteptată. „România are nevoie foarte mare de orice fel de venit”

06 Jul, 19:26 • Lupu Alexandra
Câți bani a strâns statul român din taxa de solidaritate. Lovitură puternică pentru România: suma este de trei ori mai mică decât cea așteptată.
Statul român este în impas: suma încasată din taxa de solidaritate este de trei ori mai mică decât cea așteptată. „România are nevoie foarte mare de orice fel de venit”

OMV Petrom, Romgaz și alte companii au achitat taxa de solidaritate, dar suma încasată de statul român este de trei ori mai mică decât cea așteptată, informează antena3.ro. România a încasat 3.2 miliarde de lei.

Câți bani a strâns România din taxa de solidaritate

OMV Petrom a plătit 1.5 miliarde de lei pentru taxa de solidaritate. În același timp, Romgaz a achitat suma de 1 miliard de lei. Companiile mai mici au plătit și ele taxa de solidaritate, în valoare totală de 800 miliarde de lei.

Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe, a explicat cum a ajuns România să primească o sumă mult mai mică decât cea așteptată. El a relatat că a depus un amendament despre care s-a discutat timp de aproape o lună și jumătate în coaliție, care ar fi generat un venit de aproape 8 miliarde de lei pentru stat.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Război pentru resursele naturale din România. Austriecii de la OMV Petrom a dat în judecată statul român

„La momentul respectiv, am depus un amendament care a fost discutat timp de aproape o lună și jumătate în coaliție. Amendamentul meu ar fi generat, la contribuția de solidaritate, un venit pentru stat de aproape 8 miliarde.

Varianta finală a legii a creat un impact de aproape 3,2 miliarde, într-un moment în care România are nevoie foarte mare de orice fel de venit. Putem să privim partea goală a paharului, anume că am luat mult mai puțin, dar puteam să privim și partea plină, anume că dacă amendamentul nu ar fi fost depus, atunci am fi încasat, probabil, doar 1,5 miliarde de lei”, a spus Alexandru Nazare, la Antena 3 CNN.

Taxa de solidaritate
Taxa de solidaritate

Taxa de solidaritate a fost modificată în 2023. Pe 13 aprilie, Klaus Iohannis a retrimis Legea taxei de solidaritate în Parlament, pe care a modificat-o în două puncte principale. Acum, noua lege, asumată de toată clasa politică din România, introduce special pentru Petrom o taxă aplicată la cantitatea de țiței rafinat, care este de 350 de lei pe tonă și anulează plata taxei pentru Black Sea Oil and Gas, care nu a avut producție în trecut, exploatarea gazelor din Marea Neagră debutând abia în 2022.

„Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 a Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie (PL-x 128/06.03.2023)”, se arată în legea aprobată de șeful statului.

Citește și despre: ULTIMA ORĂ. OMV Petrom și Romgaz dezvoltă cel mai mare proiect pentru extracția gazelor din Marea Neagră. Investiția este de până la 4 miliarde de euro

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...