Deși statul român nu este încă membru Schengen, România este pregătită pentru a implementa sistemul de intrare/ieșire, înaintea multor țări Schengen, informează stiripesurse.ro. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a furnizat datele care atestă că pregătirile pentru EES sunt avansate în țară.
Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a confirmat că pregătirile pentru EES sunt avansate în România. Sursa menționată a precizat că, pe lângă stabilitatea pe care o deține cadrul organizatoric pentru implementarea națională a EES și ETIAS, statul român a stabilit și autoritățile competente și desemnate și responsabilitățile pe care trebuie să le îndeplinească acestea. Mai mult decât atât, au fost înființate două noi structuri numite Puncte Centrale de Acces și Unitatea Națională ETIAS. Acestea vor fi responsabile de prelucrarea datelor cu caracter personal, securitate și proceduri de contestație.
Citește și despre următorul subiect: Klaus Iohannis, despre aderarea României la spațiul Schengen. „Rămâne o prioritate pentru perioada următoare”
„Au fost semnate contracte de finanțare în baza cărora s-au derulat proceduri de achiziție publică pentru dezvoltarea infrastructurii IT&C, inclusiv dotarea BCP-urilor (border crossing points / punctele de trecere a frontierei) cu echipamente de control EES, adaptarea sistemului informatic al Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări la cerințele EES și achiziționarea unei soluții informatice care să deservească componenta de aplicare a legii prin asigurarea schimbului de informații între Punctele Centrale de Acces și autoritățile desemnate”, a spus Inspectoratul General în răspunsul său.
De asemenea, sursa citată a menționat că, în baza contractului de achiziție, instalarea echipamentelor EES de control al frontierei la punctele de trecere a frontierei a început anul trecut. Până în prezent, activitățile de desfășurare a echipamentelor fixe în BCP au fost finalizate în toate locațiile.
Statul român susține că toate autoritățile competente sunt pregătite pentru testele oficiale cu sistemul central, dar cu toate acestea, depinde de evoluțiile la nivelul eu-LISA. România și-a instruit majoritatea polițiștilor de frontieră care vor fi implicați în ambele sisteme prin școlile naționale de formare.
Totodată, a fost lansată o campanie de informare cu privire la importanța EES. Pe lângă informațiile publicate pe site-ul oficial al Poliției de Frontieră, este inclusă și distribuirea de afișe și pliante în ceea ce privește sistemele și amplasarea de afișe la punctele de trecere a frontierei.
Te-ar putea interesa și: Propunerea unui europarlamentar bulgar, dacă Bulgaria și România nu vor fi acceptate în Schengen. „Ar trebui să îl facem în semn de protest”