- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul român refuză să mai fie membru al băncilor care au legături cu Rusia. Care sunt acestea și când este anunțată marea ieșire

13 Apr, 15:42 • Lupu Alexandra
Statul român se retrage din „băncile rusești”. Primele informații arată că reprezentanții au depus deja o solicitare în această direcție.
Statul român refuză să mai fie membru al băncilor care au legături cu Rusia. Care sunt acestea și când este anunțată marea ieșire

Statul român vrea să renunțe la calitatea de membru al băncilor care au legături cu Rusia. Așa cum arată informațiile relatate de economedia.ro, România a trimis deja o solicitare de retragere automată instituțiilor financiare în cauză.

România renunță la băncile care au legătură cu Rusia

Statul român refuză să mai apară drept membru în Banca Internațională de Investiții (BII) și Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE). Cele două instituții financiare menționate sunt cele care au legături cu statul rus. La solicitarea sursei citate, Ministerul Finanțelor a transmis că România a trimis deja o scrisoare de retragere automată. Se pare că marea ieșire va avea loc în iunie 2023.

Președintele Iohannis a promulgat încă din noiembrie 2022 legea care avea în vedere ieșirea statului român din aceste două bănci. Țara noastră nu este singura care a luat această decizie. În paralel, Cehia nu doar că a depus solicitarea, ci a și reușit să se retragă din instituțiile financiare rusești la începutul anului. Totodată, Statele Unite au anunțat că pe lista de sancțiuni se află și Banca Internațională de Investiții din Ungaria, considerată o „bancă rusească de spionaj”.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Eurocontrol, anunț oficial! Zborurile din Europa către Rusia şi Ucraina ar putea rămâne interzise cel puțin până în 2029

Pe parcursul zilei de miercuri, pe site-ul Băncii Internaționale de Investiții, a apărut această informație: „Următoarele țări sunt membre ale Băncii: Republica Bulgaria, Republica Cuba, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă și Republica Socialistă Vietnam”. Așadar, România este încă reprezentată în BII, de către Alin Marius, în calitate de guvernator, respectiv, Boni Florinela Cucu, în calitate de director. În luna iunie se va observa efectul solicitării de retragere.

România renunță la băncile rusești
România renunță la băncile rusești

În noiembrie 2022, BII derula încă investiții și operațiuni în interiorul statului român. Mai mult decât atât, instituția financiară afirma că acestea „arată o recunoaștere ridicată a Băncii în rândul investitorilor instituționali români, cum ar fi fondurile de pensii, companiile de asigurări”.

BII a fost fondată în 1970, la inițiativa Uniunii Sovietice. Scopul era acela de a finanța statele Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER). Ea a fost gândită la Kremlin, drept o contrapondere la instituțiile financiare deja existente. Banca a căzut după prăbușirea URSS, solicitând Rusiei să o mențină până în 2012, atunci când a fost întocmit un plan de redresare.

De-a lungul timpului, anumite state au renunțat la apartenența a BII, respectiv Ungaria și Polonia, în 2000. Compania a fost mutată la Budapesta, în 2019, la rugămintea premierului Viktor Orban către președintele Vladimir Putin, ca parte a planului de a face din capitala Ungariei un centru financiar global.

Citește și: Maia Sandu: „Rusia încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...