Bacșișul oferit de clienți la restaurante a început să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscat începând din luna ianuarie. Bacșișul se impozitează cu 10%, iar, în primele două luni de la aplicarea măsurii, datele arată că bacșișul fiscalizat s-a ridicat la peste 11 milioane de lei.
Potrivit Ministerului Finanțelor, impozitul declarat la plată de industria HoReCa, în urma măsurii de fiscalizare a bacșișului, se ridică la 1.173.277 lei, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie și 25 februarie 2023.
„Din datele furnizate de Centrul Național de Informații Financiare, obligațiile fiscale declarate până la data de 25 februarie prin formularul D100 ”Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, reprezentând impozitul din alte venituri obținute de către contribuabilii care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 “Restaurante” și 5630 “Baruri și alte activități de servire a băuturilor” au fost în valoare totală de 1.173.277 lei”, transmite Ministerului Finanțelor.
Legea care reglementează bacșișul arată că nivelul oferit de client e cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumației. Acesta poate fi plătit pe card și va fi impozitat.
Legea care prevede impozitarea bacșișului cu 10% în baruri și restaurante a intrat în vigoare din 1 ianuarie. Bacșișul e trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal, iar consumatorii pot plăti și cu cardul.
Barurile sau restaurantele sunt obligate să înmâneze clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat. De reținut este faptul că, le este interzis operatorilor economici să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului.
Ce se întâmplă în cazul în care clientul dorește să lase o sumă mai mare ca bacșiș, spre exemplu 20%, și folosește card bancar? Cornel Grama, consultant fiscal, a explicat că, ce poate face restaurantul sau barul dacă primește mai mult de 15%.
„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației.Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat”, potrivit Legii 376/2022.