- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul șterge datoriile pentru sumele primite din greșeală la recalcularea pensiilor!

23 Oct, 17:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Pensionarii care au primit din greșeală sume în plus la recalcularea pensiilor nu vor mai fi obligați să returneze acești bani, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Legea, care prevede amnistierea a peste 10.000 de pensionari, a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, oferind astfel o soluție echitabilă și protecție în fața unor datorii care nu le pot fi imputate.
Statul șterge datoriile pentru sumele primite din greșeală la recalcularea pensiilor!

Pensionarii care au primit sume în plus la recalcularea pensiilor, din cauza unor erori făcute de funcționari sau de softuri, au primit o veste bună: nu vor mai fi obligați să returneze acești bani. Inițial, peste 10.000 de pensionari fuseseră anunțați că vor trebui să dea înapoi sumele primite din greșeală, însă marți, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat un proiect de lege care prevede amnistierea lor, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Documentul pe care pensionarii trebuie să-l ducă urgent la Casa de Pensii. Altfel, nu primesc bani

foto: pensii

Statul șterge datoriile pentru sumele primite din greșeală la recalcularea pensiilor!

Proiectul a fost deja trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare, oferind astfel o soluție pentru o situație care i-a pus pe mulți pensionari într-o poziție dificilă. Legea prevede că nici pensionarii, nici funcționarii care au comis erorile la recalculare nu vor fi trași la răspundere, eliminând astfel povara financiară pentru beneficiari și responsabilitatea administrativă pentru funcționari.

„Este ceea ce premierul Marcel Ciolacu a solicitat. S-a intervenit legislativ, s-a prelungit o decizie. Practic, acelor seniori cărora li s-a greșit calculul, dar nu din vina lor, acolo se amnistiază acel debit”, a declarat fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, în direct la Antena 3 CNN.

Acesta a explicat că funcționarii care au făcut greșelile scapă de responsabilitate.

„Avem o apetență ca cineva să plătească. Să fie sânge. Greșeli se pot întâmpla, greșeli de date, greșeli la soft”, a explicat fostul ministru.

Deputații au adoptat marți o inițiativă a Ministerului Muncii care scutește pensionarii ieșiți la pensie după octombrie 2014 de returnarea sumelor primite în plus, în cazul în care acestea au rezultat din greșeli de calcul ce nu pot fi imputate lor. Aproximativ 10.000 de pensionari, ale căror venituri au fost calculate eronat, cu o medie de până la 100 de lei lunar în plus, vor beneficia de această amnistie.

Scutirea se aplică indiferent de tipul de pensie pe care aceștia o primesc sau au primit-o în momentul constatării diferențelor.

Această măsură elimină povara restituirii sumelor primite din greșeală și aduce o soluție echitabilă pentru pensionarii afectați de erorile de calcul. Proiectul de lege a fost deja trimis la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, ceea ce înseamnă că odată aprobat, pensionarii vor fi protejați de eventuale obligații financiare generate de aceste greșeli.

Te-ar mai putea interesa și: Pensiile, sub lupă. Statul ia banii înapoi de la pensionari? Decizie surprinzătoare pentru cei care au primit sume mai mari!