- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Statul vinde și ultima redută! Fondul Proprietatea a decis înstrăinarea a 19,94% din Hidroelectrica, pentru care se așteaptă să primească 2 mld. de euro

15 Nov, 21:08 • Gabriela Andreescu
Acţionarii Fondului Proprietatea (FP) au aprobat în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) vânzarea acţiunilor deţinute în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica, reprezentând până la 19,94% din totalul acţiunilor emise de „perla“ energiei româneşti şi cea mai valoroasă companie din România, prin ofertă publică secundară, urmată de admiterea acestora la tranzacţionare doar la Bursa de Valori Bucureşti.
Statul vinde și ultima redută! Fondul Proprietatea a decis înstrăinarea a 19,94% din Hidroelectrica, pentru care se așteaptă să primească 2 mld. de euro

Acţionarii Fondului Proprietatea, printre care fondurile de pensii Pilon II și Ministerul de Finanţe, au votat pentru listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, marţi, Johan Meyer, directorul general al Franklin Templeton Bucureşti, într-o conferinţă de presă care a avut loc după Adunarea Generală Extraordinară şi Ordinară ale Acţionarilor.

„Sumele de bani rezultate în urma vânzării parţiale sau integrale a pachetului de acţiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acţionarilor Societăţii sub forma unui dividend special în termen de 3 luni de la încasarea sumei respective de către Societate”, este punctul introdus pe ordinea de zi la solicitatea acţionarului Ministerul de Finanţe şi aprobat de acţionari.

„Am avut aprobarea acţionarilor la AGA şi practic acesta a fost un jalon foarte important în acest proces şi în istoria Fondului. 78% din valoarea netă aferentă activelor înseamnă o tranzacţie importantă nu numai pentru Fond, ci şi pentru BVB şi pentru România. De aceea este un rezultat mulţumitor. Poate că avem divergenţe de opinie atunci când vine vorba despre bursa de listare, dar întotdeauna trebuie să luăm decizii în interesul acţionarilor şi managerului Fondului pentru ca procesul să decurgă cum trebuie. Avem un mandat clar dat de acţionari ca listarea să aibă loc la BVB”, a declarat Johan Meyer, citat de Economica.net.

Potrivit unui raport al FP, transmis Bursei de Valori Bucureşti, acţionarii Fondului au decis, în cadrul AGEA, aprobarea Punctului 3 de pe ordinea de zi a AGEA, respectiv:

„Aprobarea vânzării acţiunilor deţinute de Societate în capitalul social al SPEEH Hidroelectrica SA (Hidroelectrica), reprezentând până la 19,94% din totalul acţiunilor emise de Hidroelectrica, prin ofertă publică secundară având obiect acţiuni emise de Hidroelectrica, urmată de admiterea acestor acţiuni la tranzacţionare („Listarea”) doar la Bursa de Valori Bucureşti. Sumele de bani rezultate în urma vânzării parţiale sau integrale a pachetului de acţiuni în cadrul respectivei oferte publice secundare vor fi distribuite acţionarilor Societăţii sub forma unui dividend special în termen de trei luni de la încasarea sumei respective de către Societate”.

Conform FP, prezenţa la adunare a fost de 59%. Votul pentru propunerea Ministerului de Finanţe privind listarea acţiunilor Hidroelectrica doar la BVB a fost votată de 72%. Împotriva listării duale au votat 57%.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a terminat primele nouă luni ale anului cu un profit net 3,5 mld. lei

Întrebat ce cantitate de acţiuni estimează că va fi listată, Johan Meyer a afirmat că nu poate face previziuni pentru că ne aflăm la „luni distanţă de acel moment zero”.

Totodată, acţionarii au aprobat autorizarea Franklin Templeton de a răscumpăra acţiuni ale FP, certificate de deposit sau titluri de interes pentru un număr de 3,5 miliarde de acţiuni proprii, începând cu 1 ianuarie 2023 şi până la 31 decembrie 2023. Răscumpărarea se va efectua la un preţ care nu poate fi mai mic de 0,2 lei pe acţiune sau mai mare de 3 lei pe acţiune.

Programul de răscumpărare are drept scop reducerea capitalului social al Fondului Proprietatea, iar implementarea lui se va face numai din surse proprii. Valoarea programului ar putea ajunge până la 10,5 miliarde de lei, conform calculelor realizate de ZF.

Fondul Proprietatea a încheiat primele nouă luni din 2022 cu un profit net de 3,5 miliarde de lei, în urcare cu 13,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2021, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul financiar trimestrial publicat la BVB, informează sursa citată.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a terminat primele nouă luni ale anului cu un profit net 3,5 mld. lei, cu 37% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, la venituri de 6,8 miliarde de lei, cu 47% mai mari, arată datele publicate într-un raport al Fondului Proprietatea, acţionar minoritar al companiei.

Citește și: Lidl suspendă lucrările la un depozit din zona Cârcea. Motivul este surprinzător: Depozitul bruiază radarul NATO

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult