Stimulent financiar consistent pentru bebeluşi în multe oraşe din România. Doar puțin peste 73.000 de copii s-au născut în primul semestru din 2023. Este cel mai mic număr de nașteri de când există date statistice, adică din ultimii 145 de ani
Sporul natural s-a menținut negativ în primele șase luni din 2023, numărul persoanelor decedate fiind de 1,6 ori mai mare decât cel al nou-născuților.
Scăderea natalității este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă societatea românească în ultimele două decenii, avertizează de specialiștii. Iar efectele, la care se adaugă migrația masivă, se văd deja în scăderea populației României cu peste 1,1 milioane de locuitori între cele două recensăminte din 2011 și 2022.
În România Guvernul are în vedere reducerea vârstei de pensionare pentru mame, în funcţie de câţi copii au. Mai exact, potrivit proiectului de lege privind sistemul public de pensii, pus în dezbatere la Ministerul Muncii, femeile care au născut și crescut copii se vor putea pensiona mai repede în funcție de numărul acestora.
„Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a spus Nicolae Ciucă la discuțiile despre legea pensiilor.
Mai mult, reducerea vârstei de pensionare se va aplica şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 14 ani.
Proiectul mai prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035. În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.
Pentru încurajarea creșterii natalității, primăriile din mai multe orașe oferă bani sub forma unui stimulent pentru nou-născut.
Pentru a beneficia de stimulent la nașterea copilului, trebuie să soliciți acest ajutor prin depunerea unor acte. Banii pentru nașterea unui copil, oferiți sub forma unui stimulent pentru nou-născut, se oferă o singură dată, pentru fiecare copil (în cazul nașterilor gemelare, de tripleți sau multiple). Ca să-i obții, e nevoie de o cerere și de anumite documente doveditoare. Decizia de a oferi acești bani celor care devin părinți a fost luată prima oară în 2017, având la bază o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București.
Acest ajutor financiar se acordă de către Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS) a Municipiului București, iar în celelalte județe din țară, prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială. Pentru București, valoarea stimulentului pentru nou-născut este de 2.500 de lei. Însă condițiile de acordare, precum și valoarea acestui stimulent, diferă de la oraș la oraș.
Mai multe localități din țară oferă o sumă de bani pentru părinții care pot dovedi că au domiciliul stabil în acea localitate și că nașterea a avut loc într-o maternitate publică sau privată din localitate. În cazul Capitalei, pentru a putea beneficia de acest ajutor în bani, condițiile sunt ca:
Cererea de acordare a acestui ajutor financiar pentru părinți nu se acordă dacă solicitantul are datorii neeșalonate la bugetul local (la momentul depunerii dosarului este necesar să nu aveți datorii la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale (DGITL).
Cererea pentru solicitarea stimulentului pentru nou-născut și restul actelor doveditoare se pot depune atât fizic, cât și on-line. Iată actele necesare la dosar:
*Dosarul se completează cu certificatul de naștere al copilului imediat ce este emis de Biroul înregistrări acte de naștere (poză/scan a originalului – pentru dosarele depuse prin e-mail // original și copie pentru dosarele depuse fizic, la punctele de lucru).
* este necesar ca solicitantul să aibă domiciliul stabil sau reședința în municipiul București cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii (dovada acestui fapt se face prin cartea de identitate anterior deținută sau prin adeverință privind istoricul de domiciliu, eliberată de Direcția de Evidență a Persoanelor de sector); viza de reședință, dacă este cazul;
*extrasul de cont se obține de la banca unde este deschis contul, eliberându-se pe loc sau on-line, în formatul standard al băncii (în care să se regăsească datele de identificare ale titularului de cont);
(excepție fac sectoarele 1, 3, 5 și 6 unde D.G.A.S.M.B., conform Protocoalelor de colaborare, are posibilitatea tehnică de a interoga situația privind datoriile la bugetul local). ATENȚIE! Dosarul cu actele doveditoare este acceptat numai dacă este complet.
Criteriile de acordare a acestor stimulente diferă de la oraș la oraș. Criteriul domiciliului, spre exemplu, este diferit în București față de Piatra Neamț. La Piatra Neamț, stimulentul financiar pentru nou-născut se acordă doar în cazul în care măcar unul dintre părinți are domiciliul stabil în Piatra Neamț cu cel puțin 12 luni înaintea depunerii cererii.
Părinții de la Piatra Neamț trebuie să știe că pot obține acest ajutor și în cazul în care copilul născut prematur a fost adus pe lume într-o altă unitate medicală decât Spitalul Județean Neamț. Și valoarea stimulentului diferă la Piatra Neamț față de București. Direcția de Asistență Socială Piatra Neamț oferă 1.000 de lei pentru primul născut, 1.200 de lei pentru al doilea născut și 1.500 de lei pentru al treilea născut și următorii.
În Suceava, valoarea acestui stimulent este egală cu cea oferită în București, 2.500 de lei, însă cererea pentru acordarea acestui ajutor are termen de două luni de la data nașterii copilului; cu o lună mai mult decât în București. În Ploiești, valoarea acestuia este de 2.000 de lei, la fel și la Bacău. Pentru a afla dacă acest stimulent se oferă și în municipiul unde locuiești, întreabă la primărie sau la sediul Direcției de Asistență Socială din localitate. Stimulentul pentru nou-născut nu este același cu stimulentul de inserție.
Guvernul din Hong Kong a decis să ofere un stimulent şi deduceri financiare consistente părinților care aleg să aibă unul sau mai mulţi copii.
„A avea copii este o decizie majoră în viață, care implică multe considerente”, spun autorităţile dintr-o regiune cunoscută care a decis să le ofere părinţilor stimulente şi deduceri fiscale anuale pentru fiecare nou născut.
Potrivit datelor, rata de natalitate a regiunii a atins un nivel record de 0,9 nașteri pe femeie, cu mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a asigura o populație stabilă.
Vorbim de 2.556 de dolari, echivalentul a peste 10.000 de lei, pentru fiecare nou născut, dar şi o reducere a taxei de timbru pentru cumpărătorii de locuințe de la 15% la 7,5%.
Măsură vine în completarea stimulentelor fiscale existente pentru noii părinți, care primesc deduceri fiscale anuale pentru fiecare copil, cu o deducere suplimentară pentru nou-născuți.
Modelul stimulentelor financiare au fost adoptate după ce şi alte ţări au introdus stimulente consistente pentru părinți.
De exemplu, în Singapore un părinte primește peste 8.000 de dolari pentru primul copil, dar și pentru al doilea. De asemenea, în Coreea de Sud se oferă 518 dolari, iar în Japonia 107 dolari pe lună pentru un nou-născut până la vârsta de doi ani, având în vedere că rata natalității a scăzut semnificativ.
Citeşte şi, pe Romaniatv.net: