- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Stimulent financiar pentru firmele care angajează elevi și studenți pe timp de vară în 2024. Câți bani se dau de la stat

20 Jun, 14:15 • Bocioacă Bianca
Firmele care angajează în perioada vacanței elevi au studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă.
Stimulent financiar pentru firmele care angajează elevi și studenți pe timp de vară în 2024. Câți bani se dau de la stat

Potrivit unui comunicat a ANOFM, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, firmele care angajează în perioada vanței de vară elevi și studenți pot primi un stimulent financiar egal cu 50% din valoarea ISR al asigurărilor pentru șomaj, adică 330 de ei.

„Stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. 

Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza:

a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial;

b) unui contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor/studenţilor.

Citește și: Stimulent financiar important pentru fermierii care fac angajări. În ce perioadă se acordă acest sprijin în 2024

Cine nu beneficiază de stimulent financiar

Nu beneficiază de stimulentul financiar:– angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi;– angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.Pentru obţinerea de informaţii suplimentare, angajatorii interesaţi se pot adresa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv agenţiei municipiului Bucureşti”,

se precizează în comunicat.

Citește și: Stimulent financiar de 2.500 de lei pentru fiecare născut. Ce oraşe dau sume mai mari

Locuri de muncă pentru studenți și elevi pe timpul verii

Locuri de muncă pentru elevi și studenți. Se caută candidați fără experiență în domenii precum retailul, industria alimentară, call-centerele, dar și în turism.

„Vedem și 4.000 de locuri de muncă part-time și aproape 500 sezoniere, pe bază de proiect”, a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs.

Locuri de muncă destinate celor fără experiență

În ultimele șase săptămâni, piața muncii a înregistrat o creștere semnificativă, cu peste 40.000 de joburi noi disponibile. Dintre acestea, 16.000 de posturi sunt destinate candidaților fără experiență, potrivit agerpres. Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, subliniază că majoritatea acestor oportunități sunt full-time, însă există și 4.000 de locuri de muncă part-time și aproape 500 sezoniere, bazate pe proiect.

„Deși cea mai mare parte a joburilor din această perioadă continuă să fie tot full-time, vedem și 4.000 de locuri de muncă part-time și aproape 500 sezoniere, pe bază de proiect,” afirmă Bogdan Badea.

Joburi pentru cei fără experiență

Din totalul joburilor pentru candidații fără experiență: 83,3% sunt în România, 11,4% sunt pentru străinătate și 5,3% sunt remote. În cazul joburilor sezoniere și pe bază de proiect, procentul celor din străinătate și remote crește: 13,2% pentru străinătate și 15,2% remote

Printre țările care oferă cele mai multe oportunități pentru cei fără experiență se numără Germania, Olanda, Belgia, Grecia, Irlanda, Spania și Italia. Sectoarele cu cea mai mare nevoie de candidați sunt transport/logistică, retail, medicină, servicii, producție, industria alimentară și turism.

Candidații sub 18 ani au depus aproape 22.000 de aplicări în ultima lună și jumătate. Cei între 18 și 24 de ani au fost cei mai activi, cu 340.000 de aplicări. Tinerii preferă joburile full-time, însă sunt interesați și de: joburi pe bază de proiect/sezoniere: 20.000 de aplicări, internship-uri: aproape 13.000 de aplicări și joburi part-time: 161.000 de aplicări.

Care sunt domeniile pe care tinerii le preferă

Tinerii sunt atrași în special de: retail, call center/BPO, servicii, IT, banking și turism. Salariul mediu net la nivel național pentru cei cu maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună, în timp ce așteptările lor salariale sunt de 4.500 de lei lunar. Pentru joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună, scrie romaniatv.net.