- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Stocurile pline în farmacii! Românii au luat doar 900.000 din 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu

12 Oct, 16:06 • Mălureanu Rebecca
Chiar dacă prin farmacii, s-a distribuit un număr de 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu, care ar ajuta împotriva radiațiilor, dintre acestea doar 900.000 au fost luate de români. Un număr enorm de mare de pastile rămân neutilizabile.
Stocurile pline în farmacii! Românii au luat doar 900.000 din 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au menționat, la solicitarea News.ro, ce număr de pastile cu iodură de potasiu au ajuns la populaţie din luna iunie 2022, de când s-a inițiat repartizarea medicamentului prin farmaciile comunitare şi până la momentul de față, câte comprimate de iodură de potasiu 65 mg au fost achiziţionate la început, cine a făcut achiziţia şi unde sunt păstrate stocurile de comprimate care nu au fost distribuite.

Procesul de distribuire a pastilelor cu iodură de potasiu

Ministerul Sănătăţii a început distribuirea către populaţie a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate, ca și precauție, prin farmaciilor comunitare, în luna iunie 2022, conform Ordinului nr. 1.648 privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie.

“La nivelul Ministerului Sănătăţii nu au fost realizate proceduri de achiziţie pentru iodura de potasiu, acestea realizându-se de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în baza unei Hotărâri de Guvern aprobate la secţiunea acte normative cu caracter secret, iar numărul iniţial de comprimate achiziţionate de aceasta instituţie este de 30 milioane de comprimate. La data de 11.09.2024 în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program, se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potasiu 65 mg, păstrate în farmaciile comunitare”, au precizat reprezentanţii instituţiei

Pastile, iodură de potasiu
Pastile, iodură de potasiu

Citește și: Piețele tradiționale pe cale de dispariție? Ce se întâmplă în comerțul românesc?

România a dăruit Republicii Moldova un număr ce depășește un milion de comprimate de iodură de potasiu.

Ministerul Sănătăţii a precizat şi câte pastile au fost repartizate în populația României, până la data de 11 septembrie 2024, lămurind şi modalitatea prin care se face raportarea:

„Conform legislaţiei în vigoare, în primele 7 zile lucrătoare ale fiecărei luni, farmaciile comunitare înscrise în program trimit către Direcţia de Sănătate Publică în raza căreia se află o situaţie care cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum şi numărul de comprimate eliberate. Astfel, până la data de 11 septembrie 2024, au fost distribuite la nivel naţional 914.899 comprimate de iodură de potasiu 65 mg”, a anunţat MS.

Cu un an în urmă, un număr asemănător de comprimate, au fost anunțate spre distribuire, de către ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care aproxima la ”circa un milion” pastilele de iod ridicate de români din farmacii.

”S-au dat circa un milion de pastile, a existat şi o donaţie către Republica Moldova care ne-a solicitat şi ea un ajutor. (…) Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie, pentru că aici am discutat de prevenţie. Nu le-a spus nimeni să le ia, le-a spus să le ia să le ţină acasă şi, în caz de incident sau accident nuclear, să poată să le ia, există o categorie de persoane eligibile”, afirma, în 9 octombrie 2023, la Medika Tv, Alexandru Rafila.

Potrivit ministerului, termenul în care comprimatele de iodură de potasiu sunt valabile este martie 2028!

Pastilele de iodură de potasiu 65 mg care sunt din fabricația de Antibiotice Iaşi se iau numai în caz de incident nuclear şi dacă autoritățile indică acest fapt. Modul de administrare, doza şi grupele de vârstă la care se administrează medicamentul, sunt explicate într-un ghid de informare generală al Ministerului Sănătăţii, care poate fi accesat la adresa:

https://oldsite.ms.ro/campanie-distributie-iodura-de-potasiu/

În aceeași măsură, persoanele care doresc să afle mai multe detalii,  pot comunica la adresa de email [email protected], pusă la dispoziție.

Vezi și: Şoferii care riscă amenzi usturătoare. Legea interzice această practică în maşină!