Guvernul României a adoptat Strategia Energetică Națională 2025-2035, cu perspectiva anului 2050, un document crucial pentru dezvoltarea sectorului energetic și asigurarea unui viitor sustenabil. Această strategie, prima după 17 ani, urmărește să rezolve provocările energetice ale țării, prevenind sărăcia energetică și consolidând rolul României ca lider energetic regional, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Câți bani vor plăti bucureștenii pentru căldură și apă caldă în această iarnă. Anunțul făcut de șeful Termoenergetica
foto: energie
Trei direcții esențiale stau la baza strategiei: securitatea energetică, accesibilitatea și competitivitatea economică, precum și tranziția verde. Prin investiții inteligente, utilizarea resurselor proprii și sprijinirea Republicii Moldova, România își propune să își reducă dependența de importuri și să asigure infrastructură critică robustă.
Totodată, strategia vizează menținerea unor prețuri accesibile pentru consumatori și sprijinirea economiei, concomitent cu promovarea surselor de energie curată și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Documentul stabilește șase priorități pentru transformarea sectorului energetic:
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a subliniat că strategia reflectă „viziunea unui viitor sigur, prosper și curat”, fiind elaborată integral de experți din Ministerul Energiei, fără consultanță externă sau costuri suplimentare. Este un exemplu de colaborare între stat, mediul privat și societatea civilă.
Strategia este considerată un model de dezvoltare economică și socială, propunând soluții care să protejeze cetățenii de costurile energetice ridicate și să ofere stabilitate mediului de afaceri.
Te-ar mai putea interesa și: România dă startul mega-proiectului energetic. Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă vor fi construite