Probleme pentru studenți, în noul an de studiu. În anul universitar 2020-2021, numărul total al angajaților din învățământul superior a fost de 50.112 persoane, în scădere în comparație cu anul precedent. Acest lucru arată că o parte dintre cadrele didactice aleg să renunțe, nemotivate fiind de pachetele salariale, dar și de condițiile de predare.
O situație asemănătoare poate fi întâlnită și în cazul personalului didactic academic, care a ajuns la 25.991 de persoane, o scădere pentru prima dată în ultimii ani sub pragul de 26.000 de cadre didactice. Datele au fost făcute public de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior pe baza cărora se stabilește finanțarea locurilor.
Citește și: Urmează o iarnă plină de scumpiri. Cu cât vor putea cumpăra românii lemnul, brichetele sau peletele din lemn
Alexandru Rădulescu, coordonatorul Biroului de Presă USR, a explicat de ce s-a ajuns în această situație.
„Atâta vreme cât nu ne vom concentra pe livrarea unui pachet educațional de calitate către beneficiarii primari ai învățământului superior, adică studenții, nu putem să avem așteptări.
O problemă presantă o reprezintă acest număr în scădere de cadre didactice. Însă până nu ne înclinăm și către ei ca să aibă remunerații competitive la nivel de Uniunea Europeană, la fel, nu putem să avem așteptări”, a declarat Alexandru Rădulescu, pentru Ziare.com.
Profesorii renunță pentru că nu li se acordă respectul cuvenit profesorilor și nici logistica de care ei au nevoie. Despre acest lucru a vorbit Alexandru Rădulescu.
„Noi nu le acordăm respectul cuvenit profesorilor și nici logistica de care au nevoie. Nu avem programe actualizate. Și voi explica un lucru. Sunt foarte mulți profesori care reprezintă un model de bună practică și studiază singuri acasă. Fac tot felul de cursuri.
Acești profesori sunt la curent cu noutățile și nu mai sunt atrași să predea după programe învechite, care nu mai sunt actualizate pentru secolul în care trăim. Informația circulă cu o viteză pe care aparent sistemul universitar românesc nu o poate menține și rămâne în continuare în urmă. Și numai asta ne dovedește de fiecare dată”, a punctat Alexandru Rădulescu.
Mai poți citi: Economia României în 2023, umbrită de un scenariu negru. Urmează recesiunea tehnică