- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studenţii îşi găsesc tot mai greu o locuinţă cu chirie: „Nici nu apucam să mă leg la şireturi, că mă sunau să anuleze vizionarea”

17 Aug, 17:20 • Stefan Simion
Deşi facultăţile încep pe 1 octombrie, studenţii sunt în căutare de chirii deja de la mijlocul lunii august. În marile centre universitare, însă, închirierea locuinţelor este o reală problemă, fie din cauza preţurilor mari, fie din cauza reticenţei proprietarilor.
Studenţii îşi găsesc tot mai greu o locuinţă cu chirie: Nici nu apucam să mă leg la şireturi, că mă sunau să anuleze vizionarea

Studenţii caută apartamente sau garsoniere situate cât mai aproape de staţiile de metrou sau de staţiile celorlalte mijloace de transport în comun.

Cum e şi firesc, astfel de locuinţe se închiriază cu un preţ mult mai mare decât cele care nu se află în apropierea staţiilor. Astfel de locuinţe se închiriază cu sume cuprinse între 350 şi 550 de euro pe lună în marile oraşe, potrivit observatornews.ro

Chiriile s-au scumpit, în medie, cu 15% faţă de anul trecut.

Studenţii îşi găsesc tot mai greu o locuinţă cu chirie, fie din cauza preţurilor mari, fie din cauza reticenţei proprietarilor

Studenţii caută cu preponderenţă apartamente cu două camere şi studiouri. În această perioadă, un studio aflat într-un ansamblu rezidenţial, cu acces facil la transportul în comun, este disponibil doar câteva zile.

În Bucureşti într-un bloc din sectorul 6, un studio se închiriază cu 450 de euro. La Cluj, însă, preţurile sunt şi mai mari. O garsonieră se închiriază cu sume cuprinse între 530 şi 550 de euro. La Constanţa, Iaşi sau Braşov, o garsonieră se închiriază cu aproximativ 400 de euro.

Citeste si Actul obligatoriu pentru românii care vor să închirieze apartamente sau case. Se schimbă legea!

Codruţ este din Constanţa şi studiază în Bucureşti. A făcut nenumărate drumuri între cele două oreaşe ca să găsească o locuinţă pe placul lui şi, bineînţeles, accesibilă ca preţ. Nu s-a încadrat în bugetul pe care-l avea, aşa că a trebuit să-l mai suplimenteze cu 100 de euro.

Nu mică i-a fost mirarea când, deşi era dispus să dea cât i se cerea, a constatat că proprietarii evită să aibă de-a face cu studenţii.

„Mulţi proprietari nu vor să aibă contract cu studenţi. Nici nu apucam să mă leg la şireturi, că mă sunau să rămân acasă. La unele chiar am venit şi când am ajuns am fost anunţat că s-a dat după prima vizionare”, povesteşte Codruţ pentru sursa citată.

De ce chiriile se menţin ridicate. Agent imobiliar: „Nu putem vorbi despre o negociere, pentru că nu găseşti ce să vizionezi”

Un agent imobiliar din Bucureşti explică faptul că chiriile se menţin ridicate din pricina deficitului de locuinţe date spre închiriere.

„Este un deficit foarte mare de garsoniere, cel puţin în zona campusului universitar. La momentul de faţă, nu putem vorbi despre o negociere, pentru că nu găseşti ce să vizionezi”, spune Adam Alexandru, broker imobiliar în Bucureşti.

Citeste si Închirierea unui apartament devine o problemă. Regulile ANAF sunt tot mai severe

Piaţa chiriilor a explodat, anul trecut, explicaţia fiind aceea că dobânzile prea mari la creditele ipotecare i-au împiedicat pe foarte mulţi români să-şi cumpere o locuinţă, astfel încât nu au avut de ales decât să meargă în chirie. Şi acesta nu este neapărat un lucru rău, sunt de părere experţii imobiliari.

„În anumite situaţii nu e nevoie să-ţi cumperi o casă ca să stai 2,3,5 ani într-un oraş. Poate şi pe termen lung, dacă ai copii, unii mai mici, unii mai mari, nu are sens să faci o achiziţie costisitoare, mai bine îţi variezi chiria pe care ţi-o doreşti”, spune Răzvan Munteanu, analist imobiliar.

„Putem spune că generaţiile mai noi au făcut switch-ul spre un stil de viaţă occidental şi atunci nu le mai pasă atât de mult ca până în 40 de ani să-şi deţină propria locuinţă”, spune Toma Filipovici, preşedinte APAIR.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult