Studiul realizat de Ipsos arată că unul din doi români nu-și mai permite să pună bani deoparte din cauza inflației. Doar 11% dintre oameni reușesc să economisească pentru a face față unui viitor mai scump, informează ziare.com.
Unul din doi români nu îşi permite să economisească din cauza inflaţiei şi doar 11% pun mai mulţi bani deoparte pentru a se descurca cu cheltuielile în viitor, arată studiul realizat de Ipsos. Oamenii sunt mai atenți la ceea ce cumpără și urmăresc adesea reducerile și țin evidența cheltuielilor.
Vezi și: Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani. Cum ar arăta o hartă a cheltuielilor de la noi din țară
„Unul din cinci români este atent la cumpărăturile efectuate, urmăreşte reducerile şi menţine evidenţa veniturilor şi cheltuielilor în mod regulat pentru a se bucura de stabilitate financiară”, potrivit unui studiu realizat recent de Ipsos.
48% dintre români nu-și mai permit să economisească. Doar 11% dintre oameni mai reușesc să pună bani deoparte. Dacă vorbim despre alegerile financiare făcute de români pentru a face față inflației, studiul arată că aceștia nu sunt interesați de investițiile în produsele financiare sau de bunurile materiale. 58% dintre cei chestionați spun că nu investesc foarte rar sau deloc în acțiuni.
Mai mult decât atât, peste 70% dintre români cheltuiesc mai mult din venitul lor pentru alimente sau cumpărături și facturile la energie. Peste 65% se așteaptă să continue să facă acest lucru și peste 5 ani. 50% dintre români afirmă că au redus cheltuielile pentru articole vestimentare, dar și pentru restaurante / baruri. Totodată, 48% dintre cei chestionați alocă un buget mai mic pentru călătorii.
Doar 24% dintre români sunt interesați de educația financiară. 57% apelează foarte rar sau niciodată la experți sau consultanți de specialitate pentru a vorbi despre situația financiară.
Aceste comportamente financiare cauzate de inflaţie au fost identificate şi de Banometru, programul gratuit de sănătate financiară dezvoltat în parteneriat de ING Bank, Asociaţia Educaţie pentru Viaţa Reală (AEVR) şi Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC). În primele 6 luni din 2023, doar persoanele care au un venit egal sau mai mic decât cheltuielile au apelat la Banometru.
„Din cauza creşterii preţurilor, 29% dintre români economisesc mai puţin în conturi sau nu mai economisesc deloc, iar un sfert dintre ei declară că şi-au schimbat modul în care strâng sau investesc banii. Aceste cifre sunt confirmate şi de evaluarea Banometru, realizată în perioada ianuarie – iunie 2023, potrivit căreia 39% dintre beneficiarii programului nu au un fond de economisire sau nu economisesc deloc şi nici nu îşi planifică sau măsoară bugetul”, arată studiul.
Citește și despre: Sondaj PwC: Tot mai mulți angajați vor să își schimbe locul de muncă în următorul an. Motivul este salariul, care le ajunge doar pentru cheltuielile de zi cu zi