Potrivit unui studiu CBRE, lider global pe piața de servicii comerciale și investiții în real estate, sectorul spațiilor logistice și industriale va juca un rol esențial în producția de energie solară. Până în 2030, mai mult de jumătate din aceasta va fi generată de panourile fotovoltaice montate pe acoperișurile unităților logistice.
Potențialul este foarte ridicat în România, în condițiile în care în țara noastră sunt așteptate creșteri anuale care să ajungă la două cifre în acest sector. Pe plan local există deja un stoc substanțial de spații locistice și industriale moderne, care în acest moment totalizează 6,9 milioane mp și este într-o continuă extindere.
Studiul CBRE cu privire la impactul sistemelor fotovoltaice asupra spațiilor logistice arată că sunt tot mai importante caracteristicile ce țin de mediu. Totdată, sursa de alimentare cu energie este printre primele cinci criterii de selecție a clădirii pentru chiriașii industriali.
Până la sfârșitul acestui deceniu, cei mai mulți dintre aceștia vor fi nevoiți să adopte programe ESG mai extinse, după ce UE a ridicat ținta privind energia regenerabilă la un minimum de 42,5% din consumul final de energie până în 2030.
Recent, energia solară a câștigat teren și în România, îndeplinind toate condițiile pentru o dezvoltare mai accelerată, în contextul costurilor tot mai ridicate la energie. Totodată, există un șir de acte normative care impun construcția de clădiri cu performanțe emergetice foarte ridicate, cu un consum aproape de zero.
„Există oportunitate pentru energia solară, ţinând cont că este singurul tip de energie care poate fi produsă la faţa locului, aşa cum cere legislaţia actuală. Aceşti factori externi favorabili, printre care reducerea TVA-ului şi dinamica mai largă a întregului context, conduc la o cerere tot mai mare de sisteme fotovoltaice (PV).
Mai mult, panourile fotovoltaice au ajuns să fie incluse în negocierile de închiriere commercială. Chiriaşii acordă tot mai des prioritate acestor sisteme, ce au devenit o cerinţă cheie”, a declarat Daniel Cateliu, Director Industrial & Logistics Services, CBRE România, potrivit mediafax.ro.
La noi în țară, dezvoltatorii au răspuns nevoilor companiilor chiriașe. Astfel, noile proiecte de spații industriale și logistice includ acum, în ofertele standard, sisteme fotovoltaice. La nivelul proiectelor mai vechi sunt explorate modalități de finanțare pentru instalarea unor astfel de sisteme.
Legislația actuală permite utilizarea sistemelor fotovoltaice pentru a acoperi consumul de energie electrică și chiar pentru a furniza energia în exces către rețea, transformând utilizatorii în prosumatori. Surplusul de energie poate fi stocat şi utilizat în perioadele în care alimentarea directă nu este posibilă, datorită schemei de compensare pentru consumul de energie, în vigoare până în 2030.
Conform uni raport SolarPower Europe, la nivelul UE, anul trecut au fost instalate sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 41,4 GW energie verde, cu 47% mai mult decât în 2021, ajungând la o capacitate totală de 208,9 GW.
Ținta de energie solară a României pentru 2030, privind capacitatea instalată pe cap de locuitor, este la o treime din media UE pentru aceeași perioadă de timp, respectiv 279 W faţă de 758 W. Datele arată că potențialul de creștere pe piața locală este unul enorm, de top 3 în UE.
„România are unul dintre cele mai mari potenţiale de energie solară din Europa. Ţinta naţională ar putea fi mult mai ridicată dacă am acorda mai multă atenţie sectorului spaţiilor logistice şi industriale, unde astfel de capacităţi pot fi instalate pe acoperişuri. Pe o piaţă în creştere, cu un stoc modern în T2 de 6,9 milioane mp, sectorul nostru oferă multiple soluţii logistice „verzi”.
Aşadar, pe lângă energia solară, infrastructura feroviară poate juca şi ea un rol major în asigurarea unui viitor sustenabil în România. Mai mult, terminalele intermodale, precum cele din Decea şi Aiud, sunt mai importante ca niciodată. În drumul spre neutralitatea emisiilor de CO2, eficienţa energetică este crucială, deoarece asigură o diminuare imediată a amprentei de carbon”, a declarat Victor Răchită, Senior Director, Head of Industrial & Logistics Services, CBRE România.