- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu: Doar 4 din 10 angajatori români au majorat salariile în 2022! Vezi câte companii intenţionează să facă schimbări în numărul de angajaţi

15 Dec, 18:14 • Gabriela Andreescu
Mulţi dintre angajatorii români (40%) au avut în vedere majorări salariale pentru a doua jumătate a acestui an, relevă studiul Compensaţii şi Beneficii 2022, realizat de o companie de servicii de resurse umane.
Studiu: Doar 4 din 10 angajatori români au majorat salariile în 2022! Vezi câte companii intenţionează să facă schimbări în numărul de angajaţi

Conform studiului citat de Agerpres, în vreme ce o treime dintre companiile respondente nu intenţionează să facă schimbări legate de numărul de angajaţi, 39% şi-au propus să facă noi angajări, în ciuda situaţiei economice, şi 6% se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi, până la finalul anului.

Care sunt planurile angajatorilor români față de angajații lor, conform studiului „Compensaţii şi Beneficii 2022”

În ce priveşte fluctuaţia personalului din prima jumătate a acestui an, acesta a fost mai mică de 15% în cazul majorităţii respondenţilor şi numai 4% au raportat un nivel de peste 46%.

„Avem în faţă o radiografie a situaţiei prezente şi a planurilor angajatorilor în ce priveşte pachetul de compensaţii şi beneficii, un element esenţial pentru atragerea şi retenţia talentelor. Ne-am propus să identificăm modul în care companiile s-au adaptat la contextul economic din acest an, iar studiul ne permite să observăm evoluţia practicilor din piaţă, precum şi tendinţe utile pentru şlefuirea strategiilor de resurse umane în 2023”, a declarat Mihaela Maranca, country manager, Randstad România, potrivit unui comunicat.

Totodată, 11% dintre liderii de companii care au răspuns la chestionar consideră că salariile din compania lor sunt mai mari faţă de cele oferite de competiţie, majoritatea (64%) estimează că acestea sunt la nivelul celor din companiile concurente, iar 17% apreciază că la ei în organizaţie salariile sunt mai mici faţă de acelea avute de angajaţi ce deţin posturi similare, în alte firme.

Studiul citat analizează și beneficiile pe care angajatorii intenționează să le acorde angajaților lor. În topul beneficiilor oferite de angajatorii din ţara noastră în semestrul al doilea al acestui an se situează: beneficiile suplimentare (precum Benefit, Esx, Edenred, Sodexo) – 84%, asigurările medicale – 81%, posibilitatea de a lucra de acasă – 76%, bonusurile – 65%, decontarea transportului – 51%.

Citește și: Peste 156 de zboruri au testat răbdarea călătorilor cu întârzieri de peste o oră în intervalul 8-16 decembrie! Wizz Air, campionul curselor întârziate!

Doar 4 din 10 angajatori români au majorat salariile în 2022
Doar 4 din 10 angajatori români au majorat salariile în 2022

Legat de transport, un subiect faţă de care interesul a crescut în mod special în acest an, în 71% dintre companii, maşina firmei face parte din pachetul de beneficii, acolo unde este specificul funcţiei justifică acest lucru.

Printre beneficiile pe care companiile le au în vedere pentru introducerea în pachetul salarial în viitorul apropiat, în cel mai mare procent se regăsesc asigurările de viaţă (7% din respondenţi) şi sprijin financiar oferit o dată, ca urmare a creşterilor preţurilor la utilităţi (gaze, electricitate) – 6%, urmate de bonusuri anuale sau semestriale şi asigurări medicale.

Conform datelor centralizate de două chestionare derulate prin intermediul platformei LinkedIn de Randstad România în februarie, respectiv septembrie 2022, cu scopul de a identifica aşteptările angajaţilor, 47% din companii au oferit deja o creştere a salariului de până la 10%, la începutul anului curent. Cu toate acestea, respondenţii au declarat că îşi doresc creşteri salariale de peste 16%, ca urmare a contextului economic din acest an.

În privinţa beneficiilor, peste jumătate din angajaţi (57%) îşi doresc cel mai mult să primească cel de-al 13-lea salariu, care nu se regăseşte la acest moment în lista primelor 5 beneficii oferite de angajatorii din România. Următorul cel mai dorit beneficiu este asigurarea de viaţă şi de sănătate (33%). Aproape o treime din angajaţi şi-ar dori o creştere a valorii pachetului de combustibil decontat, 41% ar aprecia decontarea de 100% a costurilor cu combustibilul şi doar 8% sunt mulţumiţi cu ceea ce primesc în prezent, mai scrie sursa citată.

Studiul Compensaţii şi Beneficii 2022 Randstad România reuneşte date oferite de peste 195 de respondenţi din companii prezente în România ce activează într-o arie diversă de industrii. Sectoarele cel mai bine reprezentate sunt producţie, IT&C, servicii pentru afaceri, care reprezintă, cumulat, 42% din eşantion. Organizaţiile cu peste 500 de angajaţi reprezintă 31% din eşantion. Peste jumătate din respondenţi (57%) deţin funcţii de conducere în departamentul de resurse umane, iar 15% sunt directori generali. Cercetarea şi interpretarea rezultatelor au fost realizate de Randstad în parteneriat cu Evalueserve, companie globală de cercetare de piaţă şi analiză.

Citește și: Guvernul acordă prima tranșă pentru termoficare. 15 orașe vor beneficia de aproape 103 milioane de lei pentru încălzirea centralizată

Urmărește Daily Business pe Google News
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...