- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Studiu neașteptat: 4 din 10 români preferă să lucreze la stat. Cei mai mulți angajați au între 45 si 65 ani

08 Oct, 12:27 • Bumbeneci Diana
Centrul de Formare APSAP: 4 din 10 români preferă să lucreze la stat, iar 56% dintre cei angajați în sectorul public au vârsta cuprinsă între 45 și 65 ani.
Studiu neașteptat: 4 din 10 români preferă să lucreze la stat. Cei mai mulți angajați au între 45 si 65 ani

Comunicat: Un studiu realizat de Centrul de Formare APSAP, unul dintre cei mai mari furnizori de cursuri de formare profesională din România, relevă că aproape 60% dintre români preferă să lucreze în sectorul privat, în timp ce aproximativ 40% optează pentru cel public. Majoritatea românilor consideră că salariile sunt mai mari în companiile private, 76% dintre angajații care câștigă peste 12.000 de lei pe lună fiind încadrați în acest sector. De asemenea, tinerii predomină în companiile private, având în vedere că 82% dintre respondenții cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 ani activând în acest sector.

De ce preferă angajații să lucreze în sectorul privat

“Din totalul de 1.205 de respondenți care lucrează în sectorul privat, 61% nu și-ar dori să lucreze în sectorul public. Românii nu își doresc să lucreze la stat pentru că în sectorul privat nu doar că beneficiază de salarii mai mari, dar se simt și mai apreciați de angajatori și mai motivați să își depășească limitele profesionale, comparativ cu angajații din sectorul public. Totodată, sectorul privat angajează mai mulți tineri decât sectorul public. Însă, în ambele cazuri, indiferent unde lucrează, cea mai mare temere a angajaților este aceea de a nu mai avea timp pentru viața personală, ceea ce ar trebui să ridice un mare semn de întrebare”, punctează Bogdan-Costin Fârşirotu, preşedintele Centrului de Formare APSAP și fondatorul platformei www.cursuri-functionari.ro.

Conform datelor oferite de Balanța Forței de Muncă de la 1 ianuarie 2022, populația ocupată civilă era de 7,6 milioane persoane, dintre care 5,5 milioane erau salariați. Majoritatea salariaților, adică peste 3,5 milioane de salariați lucrau în sectorul serviciilor. De asemenea, peste 1,85 milioane de persoane activau în domeniul construcțiilor.

Salariul – sector public versus sector privat

Din rezultatele studiului realizat de Centrul de Formare APSAP reiese faptul că salariile mai mari sunt câștigate majoritar de cei din sectorul privat. Spre exemplu, din totalul persoanelor care câștigă peste 12.000 lei, 76% sunt din sectorul privat. Situații similare sunt înregistrate și în cazul intervalelor de salariu 10.000-12.000 lei (55% din privat și 45% din public), iar la intervalul 7.500-10.000 lei, 52% sunt din sectorul privat și 48% din sectorul public.

De asemenea, în ceea ce privește investiția în materie digitală, în sectorul privat 23% dintre respondenți consideră că organizația din care fac parte investește considerabil în acest aspect, față de 20% în sectorul public.

Ce sector participă cel mai mult la cursuri de perfecționare

În ultimii doi ani, angajații din sectorul public au fost cei care au participat în număr mai mare la cursuri de formare sau perfecționare, manifestând un interes crescut pentru actualizarea cunoștințelor și dezvoltarea competențelor profesionale. De exemplu, în sectorul privat, doar 19% dintre participanți au urmat 2-4 cursuri, în timp ce în sectorul public, procentul este mai mare, respectiv peste 24%.

“Unul dintre motivele pentru care în sectorul privat există o participare mai redusă la cursurile de perfecționare ar putea fi faptul că doar 31% dintre respondenții din acest sector declară că angajatorul lor le oferă finanțare pentru aceste programe. În comparație, în sectorul public, peste 50% dintre respondenți beneficiază de finanțare din partea angajatorilor pentru cursuri de perfecționare. Acest lucru indică o diferență semnificativă în ceea ce privește accesul și susținerea pentru dezvoltarea profesională între cele două sectoare, fiind nevoie de politici mai incluzive și de eforturi sporite de promovare a formării continue în mediul privat”, explică Bogdan-Costin Fârşirotu, preşedintele Centrului de Formare APSAP şi fondatorul platformei www.cursuri-functionari.ro.

Profilul angajatului din România – comparație sector public versus sector privat

În sectorul public, 75,5% dintre persoane afirmă faptul că lucrează în domeniul studiilor finalizate. În schimb, în sectorul privat mai puține persoane pot afirma acest lucru, respectiv 54,5% dintre respondenți.

În sectorul public, majoritatea respondenților afirmă că au studii de masterat, reprezentând 51% comparativ cu 36% în sectorul privat. În sectorul privat, majoritatea persoanelor au studii de licență, cu un procent de 49%, față de 39% în sectorul public. Acest aspect nu este unul negativ deoarece sectorul privat angajează un număr mai mare de tineri comparativ cu sectorul public. În acest fel, tinerii nu doar că își dezvoltă experiența profesională, dar se simt, de asemenea, apreciați și valorizați.

În ceea ce privește vârsta, în sectorul public, majoritatea persoanelor sunt de vârstă mai înaintată. De exemplu, 54% dintre persoanele din categoria de vârstă 46-55 ani și 53% dintre cele din categoria 56-65 ani lucrează în sectorul public. În contrast, în sectorul privat predomină tinerii: 82% au vârsta între 18 și 25 ani, iar 75% au vârsta între 26 și 35 ani.

Vezi și: România trebuie să stingă focul din sobele pe lemne! UE impune măsuri drastice pentru iarna 2024

Ce îi motivează pe angajații din sectorul public și cel privat

Atât în sectorul privat cât și în cel public, cel mai mult angajații se simt motivați de flexibilitatea programului și echilibrul dintre viața personală, respectiv 48% dintre persoane se simt motivate de acest lucru iar din sectorul public 29%. De asemenea, pe locul doi se regăsește nevoia de recunoaștere și apreciere din partea colegilor și a conducerii. Aici regăsim un procentaj egal, respectiv 30%, atât pentru sectorul privat, cât și pentru cel public.

Fondată în 2014, organizația neguvernamentală Centrul de Formare APSAP a devenit una dintre cele mai de încredere organizații care furnizează programe de perfecționare pentru sectoarele public și privat din România. Furnizor acreditat de formare profesională, cu o experiență de mai bine de 10 ani, Centrul de Formare APSAP are peste 250.000 de participanți activi și un corp de lectori alcătuit din 75 formatori excepționali. Printre cursurile oferite pentru angajații de la stat și cei din domeniul privat se află cursuri de resurse umane, protecția datelor, competențe digitale, marketing digital și social media, public speaking, competențe antreprenoriale, management de proiect și altele. Toate cursurile APSAP sunt autorizate de Ministerul Muncii și de Ministerul Educației.

Sute de companii private aleg, an de an, serviciile de formare și perfecționare organizate fizic (cu prezență) sau în format online ale Centrului. Doar în ultimii 4 ani de activitate, Centrul de Formare APSAP a organizat 3.000 de programe de formare și conferințe naționale la care au participat peste 100.000 de persoane fizice, funcționari publici, personal contractual, demnitari și alte categorii de personal din țara noastră.

Citește și: Autostrada Unirii A8 prinde tot mai mult contur. CNIR anunță stadiul lucrărilor mamut

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult