Studiul realizat de Velux aduce vești bune pentru România. Statul ar putea economisi 6.3 miliarde de euro prin renovarea clădirilor vechi, susține forbes.ro, având în vedere că măsura ar stimula considerabil economiile locale.
Sudiul Velux afirmă că renovarea clădirilor vechi ar aduce statului român beneficii financiare de 6.3 miliarde de euro până în 2050. Procesul ar pune la dispoziția cetățenilor mai multe locuri de muncă, și de asemenea, economiile la nivel local ar fi stimulate considerabil. Mai mult decât atât, procesul de renovare în direcția sustenabilității și eficienței energetice ar îmbunătăți calitatea vieții. În acest fel, costurile asociate cu energia ar fi reduse în România.
„Renovarea clădirilor în direcția eficienței energetice și sustenabilității impactează direct calitatea vieții și contribuie la reducerea semnificativă a costurilor asociate cu energia. În plus, procesul de renovare poate să creeze locuri de muncă și să stimuleze economiile locale”, potrivit studiului menționat.
Te-ar putea interesa și: Autorizațiile de construire pentru clădirile rezidențiale sunt în scădere. Doar 2.079 au fost eliberate în luna ianuarie a acestui an
Rezultatele cercetării sunt unele bune și în ceea ce privește economisirea din alte sectoare de interes pentru statul român. Mai exact, potrivit studiului, 425 milioane de euro ar putea fi orientate către sănătate și productivitate, iar în același timp, cheltuielile pentru asistența medicală ar fi reduse cu până la 801. De asemenea, suma de 2.4 miliarde de euro ar fi repartizată pentru termoficarea în școli, respectiv, 1.3 – 1.4 pentru birouri, având în vedere că productivitatea ar fi mai crescută, datorită unor imobile cu mai multă lumină naturală și mai bine ventilate.
Sănătatea și situația financiară a europenilor este depășită de riscurile de a trăi într-o locuință veche și ineficientă din perspectivă energetică. Statisticile arată că 1 din 3 persoane suferă de un pericol asociat climatului interior, printre care umezeala, mucegaiul, lipsa de lumină naturală, zgomotul sau frigul.
Consecințele clădirilor nerenovate sunt resimțite chiar și la nivel social, luând în considerare că acestea au un impact asupra cheltuielilor pentru asistență medicală sau a consumului de energie, dar și asupra productivității. Tocmai de aceea, în timp ce statul român ar economisi 6.3 miliarde de euro, la nivel european, cifra ajunge până la 608.
”Mai mult, reducerea expunerii la umezeală și mucegai și remedierea lipsei de lumină naturală în clădirile rezidențiale generează beneficii în materie de bunăstare estimate la echivalentul a circa 100 de miliarde de euro pe an în țările UE”, se precizează în studiul Velux.
Citește și despre următorul subiect: Anunț de ultimă oră! Chiar dacă clădirile s-ar putea prăbuși de la primul cutremur, ele pot fi închiriate în continuare. Care sunt explicațiile