Produsele lactate, la origini, sunt pline de proteine sănătoase. Însă, unele substanțe care se găsesc în aceste produse regăsite din supermarket-uri nu sunt deloc sănătoase, iar specialiștii trag un semnal de alarmă să avem grijă la consum.
Lactatele sunt unele dintre produsele preferate de oameni care vor să aibă un stil de viață sănătos. Atunci când le cumpărăm din supermaket-uri însă, trebuie să avem grijă la ce substanțe ciudate pot conține, nefiind, multe dintre ele, 100% naturale așa cum scrie pe etichetă. Lactatele pot conține și diverse substanțe chimice, unele adăugate în timpul producției, precum conservanți sau aditivi.
„Produsele lactate reprezintă o parte importantă a alimentației umane, furnizând proteine, grăsimi, vitamine și minerale esențiale. Cu toate acestea, în afară de nutrienți, aceste produse pot conține și diverse substanțe chimice, care pot fi naturale sau adăugate în timpul procesului de producție.
Iată câteva dintre aceste substanțe și rolul lor în produsele lactate:
1. Lactoză: Unul dintre cei mai importanți carbohidrați din lapte este lactoza, sau zahărul din lapte. Este formată din două molecule, glucoză și galactoză, și este responsabilă pentru gustul dulce caracteristic al laptelui.
2. Grăsimi: Produsele lactate conțin grăsimi, care pot varia în funcție de tipul de produs și de procesul de producție. Grăsimile din lapte includ acizi grași saturi, nesaturați și trans, care pot influența gustul și textura produselor lactate.
3. Proteine: Cele două principale proteine din lapte sunt cazeina și proteina zerului. Acestea furnizează aminoacizi esențiali necesari pentru creștere și întreținerea țesuturilor.
4. Vitamine și Minerale: Laptele și produsele lactate sunt o sursă importantă de vitamine și minerale, cum ar fi calciul, vitamina D, vitamina B12 și riboflavina. Aceste substanțe nutritive contribuie la sănătatea oaselor, funcționarea sistemului imunitar și metabolismul energetic.
5. Conservanți și Aditivi: Unele produse lactate pot conține conservanți sau aditivi pentru a îmbunătăți gustul, culoarea sau textura lor, sau pentru a prelungi durata de valabilitate. Printre aceștia se numără antioxidanții, emulsificatorii și stabilizatorii”, au precizat reprezentanții InfoCons în mediul online, potrivit Antena3.ro.
Specialiștii explică faptul că și prețul poate indica un pericol. Costul mic al unui produs indică, de cele mai multe, un produs de proastă calitate ce poate conține substanțe periculoase pentru organism.
„Din păcate, omul alege pe baza prețului. Și lucrul acesta ne duce către pieire. Ne ducem către prețul cel mai mic, producătorul este forțat să diminueze prețul, este forțat pentru diminuarea prețului să folosească un produs, o materie primă de mai proastă calitate, să falsifice, să adauge apă sau chiar produse mult mai ieftine, coloranți, aditivi, în așa fel încât să simuleze cât mai bine un produs nefalsificat, pe care noi îl consumăm ulterior, ne pervertim gustul și ajungem să cerem acele produse care nu mai sunt produsele pe care ar trebui să le consumăm”, a spus Alexandru Cîrîc, directorul ICA.
Citește și: Nereguli fără precedent la lactatele din magazine! ANSVSA a aplicat amenzi de peste 700.000 lei