Fermierii din România vor beneficia de subvenții la inputuri. Astfel, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, plănuiește să implementeze un nou sistem de funcționare a legumiculturii din România, focalizat în jurul Casei Unirea, potrivit informațiilor transmise de AgroTV.
Conform șefului MADR, odată cu implementarea acestui sistem, fermierii din marile bazine legumicole ale țării urmează să funcționeze ca un tot unitar, respectând un plan de culturi, și vor beneficia de o subvenție pentru inputuri.
Potrivit declarațiilor făcute de Florin Barbu la Prima News, modul în care a funcționat Casa Unirea până acum a fost unul defectuos.
„Nimeni nu și-a dat seama că, în România, pentru a merge o societate în care statul este acționar, trebuie să construiești pe ea”, a precizat Barbu.
Pe de altă parte, acest lucru se va schimba începând de anul viitor, când vor intra în funcțiune primele centre de colectare în șase bazine legumicole ale țării, este încrezător șeful MADR.
„Investim în 15 centre de colectare în bazinele legumicole. Noi, Casa Unirea, le vom da în administrare cooperative cu directori de la Casa Unirea, vom face un plan de culturi prin care vom subvenționa inclusiv inputurile pentru a realiza cantitatea necesară.
Casa Unirea discută cu retailerii de ce cantități au nevoie și, bineînțeles că atunci când ai centre de colectare, sortare, ambalare, nici retailerii n-o să mai poată refuza. De la 1 ianuarie 2025 vor fi finalizate și vor funcționa 6 centre în România”, a mai declarat Florin Barbu.
Citește și: Taxe pentru apa de ploaie, la tarife echivalente cu cele ale apei potabile. Cum s-a ajuns la acest lucru
Fermierii au ajuns într-un punct critic și susțin că sunt la un pas să declare falimentul din cauza secetei care a făcut ravagii și a distrus mii de hectare. Guvernul vine, însă, în sprijinul lor. După valul de proteste, Executivul a decis să acorde mai devreme jumătate din subvenția anuală de 3 mii de euro la hectar, conform jurnaluldearges.ro.
Anul 2023 a avut un impact teribil pentru agricultura din România. Seceta a afectat semnificativ culturile și mulți fermieri spun că au reușit să producă doar jumătate față de alți ani. Fermierii care au înființat culturi de usturoi, pe o suprafață de cel puțin 3 mii de metri pătrați, în toamna anului 2023 și primăvara anul acesta, beneficiază de avansul de 1.500 de euro. Măsura este valabilă și pentru producătorii de tomate în sere și solarii.
Potrivit deciziei, depunerea cererilor și a documentelor se poate face până pe 12 aprilie la cultura de tomate în spații protejate și până pe 19 aprilie la cultura de usturoi. Fermierii vor primi ajutorul de stat până la data de 30 iunie anul acesta.
Vezi și: Normele de aplicare a legii pensiilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Iată ce este nou