Edilul Emil Boc a participat la Dezbaterea Regională privind progresul în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, organizată de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.
Primarul pus în discuție direcțiile strategice și avantajele competitive ale orașului, care contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității, explicând că municipiul Cluj-Napoca este un oraș care a făcut trecerea către economia cunoașterii, unde resursa umană bine pregătită în universități poate face față cu brio la provocările viitorului. De asemenea, Boc a mai adăugat faptul că administratia locală urmărește trecerea de la „made in Cluj-Napoca” la „invented in Cluj-Napoca”, prin utilizarea avantajelor competitive de la nivel local: creativitatea și capacitatea de inovare.
a transmis că pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă este important să ne menținem profesioniștii șo oamenii talentați acasă, prin politici publice, educație și locuri de muncă bine plătite, pentru evitarea fenomenului privind „exodul creierelor.”
”Desi Romania a pierdut 4 milioane de romani, Clujul a crescut ca populatie, pentru ca are o strategie de mentinere a resursei umane, de a mentine talentele acasa si de a le atrage pe cele care au plecat. Cum putem sa ii atragem? Pe educatie, calitatea vietii si salarii bine platite. Am trecut de la economia bazata pe industria grea, la cea bazata pe cunoastere, pe inteligenta, pe resursa umana, in jurul universitatilor. Avem avantaje competitive, a 4-a viteza la internet, 5G, dar avem nevoie de strategii si va dau un exemplu de strategie pusa deja in practica: cand au cazut platformele industriale, am avut 10 cereri de mall-uri pe masa, pe toate paltformele Clujului.
Bine, bine, dar de unde vor lua oamenii banii ca sa vina la mall-uri, am intrebat? Avem 2 mall-uri, haideti sa investim in productie. Am refacut strategia de dezvoltare a orasului, bazata pe inovare si IT, unde universiatile au fost cheia. De aici, incep serviciile conexe. Atunci, am adoptat o politica publica, prin care cladirile verzi au fost scutite de impozite 50%. S-au dezvoltat cladiri de birouri, iar oamenii pregatiti au dezvoltat aici firmele de IT, cu oameni din universitati. Daca faceam mall-uri, nu aveam resursa umana si salariile de azi; stim ca in IT sunt cele mai bine platite salarii”, a declarat Boc.
Elementul central al conferinței a fost prezentarea Planului Național de Acțiune pentru implementarea SNDDR 2030 (PNA), realizat de către Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. PNA a fost realizat după multiple consultări cu reprezentanți ai instituțiilor publice, cu reprezentanți din mediul academic, institute naționale de cercetare–dezvoltare, mediul de afaceri, organizații de tineret, societatea civilă și reprezentanți ai partenerilor sociali.