- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sudul ţării ar putea ajunge noua Sahara în 30 de ani. Ce soluții ar mai putea salva România de secetă

21 Aug, 13:31 • Bumbeneci Diana
Sudul ţării riscă să arate precum Sahara în 30 de ani. Clima distruge România pas cu pas.
Sudul ţării ar putea ajunge noua Sahara în 30 de ani. Ce soluții ar mai putea salva România de secetă

Canicula și seceta continuă să facă probleme în România, iar de la o lună la alta sunt temperaturi tot mai mari. Temperaturile caniculare şi seceta au distrus mii de hectare de terenuri agricole și în aproximativ 600 de localităţi oamenii primesc apă cu raţia și în prezent.

Seceta distruge pământurile țării

Citește și: Noi polițe de asigurare pentru toți românii care dețin un teren. Anunțul momentului în România

Meteorologii sunt de părere că este cea mai fierbinte vară din istoria măsurătorilor şi al 13-lea an cu anomalii termice îngrijorătoare. În nici 3 luni, au fost emise 14 coduri roşii de caniculă.

Pentru a opri cât mai rapid efectele schimbărilor climatice, autorităţile încep să investească în sisteme de irigaţii, în împăduriri şi în domeniul energiei verzi.

Subiectul extrem de important pentru viitorul românilor a fost abordat în dezbaterea de la Antena 3 CNN, prin platforma România inteligentă, împreună cu Administrația Națională de Meteorologie.

România a mai fost lovită de veri toride, însă nu au existat cazuri în care s-au înregistrat temperaturi extreme atât de multe zile la rând.

Vorbim de posibilitatea ca anul curent să înregistreze noi recorduri care să le doboare pe cele anterioare.

Luna iunie şi iulie din acest an sunt confirmate ca fiind cele mai călduroase luni din istorie şi vorbim de un şir din 1900 până în prezent, iar august, cu un plus de 3.5 grade, e pe primul loc”, a spus Elena Mateescu, director ANM, marţi, la conferinţa România inteligentă.

În afară de temperaturile ridicate, România se confruntă şi cu seceta. În fiecare an pierdem mii de hectare de teren devin deșert curat.

secetă
secetă

În faţa acestui viitor complet sumbru, banii europeni şi împăduririle sunt salvarea clară, mai ales în sudul ţării care ar riscă să arate ca Sahara, peste doar 30 de ani.

„În judetul Dolj, pe cât de frumos e să priveşti o pădure nou înfiinţată, şi acolo sunt cele mai multe finanţări prin PNRR, pe atât de trist este să te uiţi la o întreagă suprafaţă care seamănă izbitor cu nisipul de la malul mării.

6.000 de hectare de terenuri au fost contractate. Dintre ele, peste 3.000 sunt deja împădurite, iar restul, până la 6.000, au tot ceea ce le trebuie şi vor fi împădurite în această toamnă”, a precizat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Se consideră că este nevoie de investiții masive urgente şi în sistemele de irigaţii. România are 9 milioane de hectare de terenuri agricole, însă nici măcar o treime nu sunt irigate.

„În momentul de faţă, România are aproape 1,6 milioane de hectare care sunt reabilitate şi irigate. Ne dorim să investim în continuare în sistemele de irigaţie.

De la Banca Europeană de Investiţii, este un credit pe care vrem să îl luăm pentru încă 1,5 miliarde de euro pentru extinderea sistemului de irigaţii din România, iar banca a fost de acord”, a anunţat Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Vreau să cred că măsurile pe care le vom lua nu vor duce la pierderea acestor resurse financiare europene.

Luăm împrumuturi de la diferite instituţii europene pentru a atrage investiţii în zona de irigaţii, dar haide să cheltuim şi aceşti bani pe care îi avem în momentul de faţă”, a spus Daniel Buda, europarlamentar.

Datele scot în evidență faptul că 26 de miliarde de euro are țara la dispoziţie pentru a combate efectele schimbărilor climatice.

„Avem bani, avem inteligenţă, ne trebuie şi un spirit de echipă pe care să îl punem la masă toţi. Schimbările climatice vin cu o viteză mult mai mare decât sfada noastră naţională”, a afirmat Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor.

Este de notorietate faptul că România este semnatară a acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice. Acordul impune o serie de obligații de limitare a creșterii temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius față de nivelul din perioada preindustrială, în funcție de capacitățile și responsabilitățile de care dispun statele.

Citește și: Murăturile vor ajunge un lux! Cât vom plăti în toamna 2024 din cauza culturilor distruse de secetă

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult