- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Suedia vrea să renunțe la clasa pregătitoare

19 Sep, 11:06 • Anghel Valentin
Copiii din Suedia ar putea începe școala mai devreme, la vârsta de 6 ani, pentru că autoritățile intenționează să înlocuiască anul preșcolar obligatoriu, cunoscut la noi drept ”clasa pregătitoare”, cu un an în plus de școală primară.
Suedia vrea să renunțe la clasa pregătitoare

Potrivit măsurii plănuite de guvernul de la Stockholm, anul preşcolar obligatoriu pentru copiii de şase ani, denumit förskoleklass, ar urma să devină primul an de școală primară. Altfel spus, va fi introdus un an suplimentar de școală primară, care va înlocui clasa pregătitoare, notează news.ro.

Oficialii ministerului Educației din Suedia au explicat rațiunile acestei modificări. Astfel, după cum a declarat ministrul Johan Pehrson, „şcoala trebuie să se întoarcă la elementele de bază”. Potrivit oficialului, cu un în plus de școală primară, se va pune un accent mai mare pe învăţarea timpurie a cititului şi scrisului, precum şi pe matematică.

Ministrul Pehrson este de părere că măsura plănuită de guvern va ajuta elevii să-şi dezvolte abilităţile de bază și să-şi atingă obiectivele din anii de școală.

Citește și Lovitură pentru toți băutorii de cafea în 2024! S-a ajuns la cel mai mare preț din istorie

Intenția guvernului are însă parte și de critici. Vocile contestatare susțin că înlocuirea anului preșcolar cu primul de școală primară ar contravine studiilor conform cărora dezvoltarea copiilor este cel mai bine sprijinită de mediile de învăţare bazate pe joc. Copiii ar fi astfel încurajați să exploreze, să creeze şi să se dezvolte prin joc, curiozitate şi descoperire. „Prin obligarea copiilor în vârstă de şase ani să intre într-un cadru şcolar formal, am putea pierde metodele esenţiale bazate pe joc, care s-au dovedit benefice pentru dezvoltarea copiilor. Studiile confirmă că joaca este fundamentală pentru învăţarea timpurie şi pentru dezvoltarea unor abilităţi esenţiale”, a afirmat profesorul Christian Eidevald, specialist în educație preșcolară.

”Nu va afecta neapărat şcoala”

Pe de altă parte, sindicaliștii din educație reclamă faptul că măsura dorită de guvern ar putea trimite în şomaj multe cadre didactice specializate din învăţământul preşcolar.

Citește și Adio, fumat și vapat în orice spațiu public. Decizia care schimbă totul pentru fumători

În apărarea planului dorit de guvernul suedez au venit și experți din afara țării. Unul dintre aceștia este Johannes Westberg, profesor de educaţie la universitatea din Groningen (Olanda), potrivit căruia înlocuirea anului preșcolar cu primul de școală primară este logică și va alinia mai mult învățământul suedez la cel din restul Europei. „(măsura – n.r.) nu va afecta neapărat şcoala ca atare”, a subliniat Westberg.