Pe fondul problemelor economice din ultimii ani, tot mai mulți români caută soluții pentru a face față ratelor crescute la credite. Refinanțarea creditelor a devenit una dintre cele mai căutate opțiuni, oferind posibilitatea de a beneficia de rate mai mici sau de a reduce durata de plată, ameliorând astfel presiunile financiare, arată Playtech.
Sufocați de credite, mulți români își doresc să renegocieze contractele cu băncile. Conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), numărul creditelor ipotecare refinanțate a crescut semnificativ în ultimii ani. În 2022, au fost refinanțate 1.900 de credite, iar anul trecut acest număr a crescut la peste 2.600, dintre care aproximativ 300 au fost pentru programul Prima Casă.
Ministerul de Finanțe a raportat că interesul pentru refinanțarea creditelor în cadrul programului Prima Casă a explodat în acest an. De la începutul lunii aprilie până la începutul lunii iunie, au fost depuse peste 3.000 de cereri, iar de la jumătatea lunii iunie, cererile se depun la Fondul Național de Garantare a Creditelor.
Băncile din România se întrec în oferte de creditare pentru a atrage clienți, propunând dobânzi fixe sub 5%, mai mici decât indicii ROBOR sau IRCC. George Topalov, un client care și-a refinanțat creditul, a declarat că rata lunară i-a scăzut de la 3.000 de lei la 2.500 de lei pentru următorii trei ani, datorită unei oferte avantajoase de refinanțare.
Te-ar putea interesa și: ROBOR 25 iunie 2024. BNR face anunțul momentului pentru românii care au credite în lei
Liviu Andrei, vicepreședinte al Asociației Române a Brokerilor de Credite, atrage atenția asupra unei anomalii de pe piață Românească. Mai exact, ofertele pentru împrumuturile cu dobândă fixă sunt sub valoarea IRCC-ului sau ROBOR-ului. Astfel, în cazul românilor care au un credit cu o dobândă de 9% și o marjă de 3% ar putea ieși în avantaj refinanțându-l cu o dobândă de 5-5,5%.
Refinanțarea poate fi o opțiune extrem de atractivă prin prisma economiilor pe care românii le pot face astfel. După cum arată Finzoom, la un credit Noua Casă de 260.000 de lei pe 25 de ani, cu o dobândă de 7,9%, rata ajunge la puțin peste 2.000 de lei. Refinanțarea cu o dobândă fixă de 5,9% pe cinci ani, aceeași rată poate reduce perioada creditului cu 8 ani, economisind peste 140.000 de lei în dobânzi. În cazul în care nu se schimbă perioada de creditare, atunci rata scade cu 340 de lei, economisindu-se aproximativ 15.800 de lei în dobânzi.
Trebuie precizat și faptul că refinanțarea implică și costuri suplimentare, atrag atenția experții. Printre acestea se numără plata notarului și a evaluatorului, care pot avea onorarii și de 3.000 de lei în funcție de valoarea creditului. De aceea, experții recomandă discuții prealabile cu instituțiile financiare pentru a obține o ofertă de retenție, care ar putea evita costurile suplimentare.
Analiștii se așteaptă ca Banca Națională a României să facă o mutare așteptată de multă vreme pe piață și să reducă treptat dobânda cheie, ceea ce ar putea influența pozitiv costurile creditelor în viitor. Cu toate acestea, este important ca românii să fie bine informați și să analizeze cu atenție ofertele disponibile pentru a lua decizii financiare avantajoase.