- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sumă colosală în fondurile de pensii private! Activele depășesc 140 de miliarde de lei

01 Sep, 20:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Fondurile de pensii private obligatorii au depășit 140 de miliarde de lei în luna iulie 2024. Față de aceeași perioadă din anul 2023, au crescut cu 29%.
Sumă colosală în fondurile de pensii private! Activele depășesc 140 de miliarde de lei

Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 146,9 miliarde lei, la finalul lunii iulie 2024, în creştere cu 29% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023, potrivit statisticii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citat de agerpres, potrivit economedia.ro.

“Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 94% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei.

O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, spune ASF.

Te-ar putea interesa și: Bani grei pentru un stagiu mic. Recalcularea pensiilor aduce sume uriașe după doar 18 ani de contribuții

foto: pensii private

Sumă colosală în fondurile de pensii private! Activele depășesc 140 de miliarde de lei

Contribuţiile încasate în luna iulie a acestui an au fost în valoare de 1,57 miliarde lei, iar contribuţia medie a fost 381 lei.

La finalul lunii iulie a anului curent, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 95,63 miliarde de lei, respectiv 65,1%.

Urmează apoi acțiunile, cu 37,12 miliarde de lei (25,3%), iar pe poziţia a treia sunt obligaţiunile corporative, cu 6,11 miliarde de lei (4,2% din total active).

Conform ASF, fondurile de pensii private obligatorii aveau 8.224.679 de participanţi în iulie 2024.

În cadrul Pilonului II sunt active următoarele fonduri de pensii:

  • Metropolitan Life
  • Aripi
  • AZT Viitorul tău
  • BCR
  • BRD
  • NN
  • Vital

Este de menționat și că valoarea activelor din fondurile de pensii private a continuat să crească în ultimii ani, semn că acest sistem devine din ce în ce mai important pentru  români, în ceea ce privește asigurarea unui venit sigur la pensie.

Contribuțiile la fondurile de pensii obligatorii sunt colectate lunar de la angajați și angajatori, conform unui procent stabilit de legislația în vigoare. ASF subliniază că investițiile în titluri de stat reprezintă o măsură de siguranță pentru protejarea fondurilor de volatilitatea piețelor financiare.

În ultimii ani, numărul participanților la aceste fonduri a crescut semnificativ, ceea ce înseamnă că oamenii au început să aibă încredere în sistemul privat de pensii din România.

Fondurile de pensii private investesc sume mari în acțiuni listate la Bursa de Valori București și contribuie la susținerea pieței de capital din țară.

Te-ar putea interesa și: Recalcularea pensiilor: Un milion de români pe jar. Cine va beneficia de banii în plus