Un profesor din București a încasat o sumă imensă de 750.000 de lei din meditații. Părinții sunt de părere că elevii nu vor renunța la meditațiile din privat, indiferent că plătesc mii de lei pe lună.
Ministerul Educației a inițiat un proiect ce prevede mutarea meditațiilor din privat la școală. Chiar dacă programa școlară nu va fi influențată, iar profesorii nu vor sta ore în plus peste program, totuși aceștia vor fi plătiți mai mult pentru că vor repeta materia cu elevii.
„Asta înseamnă că din 18 ore cât are în mod curent un profesor pe săptămână, 4 ore pot fi dedicate pentru activitățile de pregătire suplimentare incluse în salariu. Vorbim aproape 25 la sută din norma didactică”, a anunțat Sorin Ion, secretar de stat.
Dacă un dascăl primește un salariu în valoare de 5.000 de lei va primi o sută de lei în plus pentru fiecare oră suplimentară, cu mențiunea că norma profesorului a rămas aceeași. Așadar, dascălul va putea susține în continuare, atât ore în privat, cât și la școală, a relatat observatornews.ro.
„Noi avem semnale de la părinți care ne spun că fac pur și simplu împrumuturi bancare pentru a acoperi cheltuielile copiilor cu meditații în perioadele de examene din anii terminali, ceea ce este incalificabil”, Iuliana Constantinescu, membru în Federația Asociațiilor de Părinți.
„Un mercurial al meditațiilor făcut de un grup de părinţi arată că o familie din București plătește în medie 2.000 de lei pentru meditațiile unui copil. O mamă spune că cea mai ieftină ședință de limba engleză costă 80 de lei, dar poate ajunge la 250 de lei în Capitală. Prețurile pentru examenul de Bacalaureat încep de la 100 de lei, dar pot ajunge și la 400 de lei dacă vorbim despre pregătirea pentru facultate”, au declarat reporterii sursei citate.
Ședințele individuale au devenit cele mai scumpe, când vine vorba de meditații. Profesorii au preferat să scumpească această parte, deoarece atenția se îndreaptă către un singur copil, pe când ședințele în grup, atenția este distributivă, iar profesorul oferă informații simultan, iar unii elevii pot fi în situația de a nu înțelege perfect ce transmite dascălul.
„La matematică dau 100 de lei și suntem grupă de 3. E decent față de ce am auzit la alți copii.”, a spus un elev.
„Cred că cel mai mult am auzit de 300, dar se poate și mai mult”, a adăugat altă elevă.
ANAF avertizează profesorii că trebuie să fiscalizeze toate activitățile suplimentare.
Alte articole: Legile educației se modifică în 2023. Ligia Deca anunță ce se va întâmpla cu salariile profesorilor