- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Suma maximă pe care o firmă o poate plăti cash unui salariat, în 2024

26 Jun, 18:40 • Bocioacă Bianca
Ultimele actualizări legislative la Legea 70/2015, care reglementează operațiunile de încasări și plăți efectuate de diverse entități economice și profesioniști, ontroduce câteva modificări esențiale pentru activitatea acestora. Modificările fac referire în special la condițiile în care se pot efectua plăți cash și la excepțiile de la aceste reguli.
Suma maximă pe care o firmă o poate plăti cash unui salariat, în 2024

Suma maximă pe care firma o poate plăti cash unui salariat. În articolul 1 alin. (1) din Legea 70/2015 stipulează că operațiunile de încasări și plăți efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și alte entități trebuie realizate prin instrumente de plată fără numerar, în conformitate cu prevederile legale.

Cu toate astea, legea prevede și anumite excepții. Conform art. 3 lit. e), plățile din avansuri spre decontare către persoane fizice se pot efectua în numerar, cu un plafon zilnic de 5.000 de lei pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

Citește și: Adio plăți cash în UE din iulie 2024. Vor fi permise doar parțial, dacă nu depășesc o anumită sumă

Art. 5  lit. b),specifică faptul că plafoanele-limită nu se aplică pentru plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu. Aceste cheltuieli includ sumele pentru transport, diurnă, indemnizații și cazare pe durata deplasării, precum și cheltuielile neprevăzute. Astfel, angajatorii pot efectua plăți în numerar către salariați fără restricții, dacă acestea respectă reglementările interne ale companiei.

În ceea ce privește numerarul aflat în casieria societății, art. 5 lit. d) din Legea 70/2015 prevede că plafoanele-limita nu se aplică pentru retragerea de numerar din conturi bancare în vederea plății salariilor și altor drepturi de personal. De asemenea, sumele în numerar aflate în casieria societății nu trebuie să depășească plafonul de 50.000 lei la sfârșitul fiecărei zile. Prin excepție, acest plafon poate fi depășit pentru plata salariilor și a altor drepturi de personal, dar numai pentru o perioadă de trei zile lucrătoare de la data prevăzută pentru plata acestora.

Suma maximă cash care poate fi oferită unui salariat

Legea 406/2023, care a intrat în vigoare pe 16 iunie 2024, aduce clarificări suplimentare în ceea ce privește plafoanele-limită. Aceasta stipulează că plafoanele nu se aplică pentru plățile de natură salarială efectuate de angajatori. Așadar, toate drepturile salariale, inclusiv cele analizate, vor putea fi plătite cash angajaților, scrie dcbusiness.ro.

Citește și:  A mers la supermarket, iar când a văzut ce scrie pe bon a rămas fără cuvinte. Diferența dintre plata cash și cu card