Vorbim despre tineri care nu își mai continuă studiile, dar care nici nu lucrează și despre alți români care nu au un loc de muncă. Ei trebuie să-și plătească contribuția pentru a beneficia de servicii medicale.
Cei care nu lucrează nu primesc asigurare de sănătate din alte surse, dar pot beneficia de servicii medicale de bază plătind o sumă fixă anuală către stat. În plus, cei care lucrează cu contracte de colaborare și pentru care nu se plătesc contribuții către CNAS ar trebui să-și plătească ei aceste taxe.
Potrivit Codului Fiscal, „cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate este de 10% și se datorează de către persoanele fizice care au calitatea de angajați, cele care realizează
venituri pentru care există obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum şi de către cele care nu realizează venituri dar opteazăsăseasigure în sistem”.
Citește și Declinul burselor europene. Investitorii intră în alertă în așteptatea deciziilor privind dobânzile
Suma fixă e de 1.980 de lei, în 2024, potrivit CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală). Vorbim de o sumă ce reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie și asigură accesul la serviciile medicale oferite în cadrul sistemului public de sănătate.
În categoria persoanelor care sunt asigurate fără să plătească contribuția către stat intră:
CNAS pune la dispoziție o platformă online unde orice poate verifica ușor dacă are asigurare de sănătate și beneficiază de servicii medicale gratuite. În plus, cardul de sănătate pe care îl dețin toate persoanele de peste 18 ani conține toate informațiile de care aveți nevoie pentru accesarea serviciilor medicale.
• să aleagă furnizorii de servicii medicale, precum și casa deasigurări de sănătate lacare se înscriu;
• să fie înscriși pe lista unui medic de familie ales în mod liber;
• să își schimbe medicul de familie ales, dar nu mai des de o datăla 6 luni;
• să beneficieze de servicii de asistență medicală preventivă și de promovare a sănătății, servicii medicale în ambulatorii și în spitale aflate în contract cu casele de asigurări de sănătate, servicii
medicale de urgență, unele servicii de asistență stomatologică, tratament fizioterapeutic și de recuperare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitiveasistive;
• să li se garanteze confidențialitatea privind datele, în special în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul;
• să aibă dreptul la informații în cazul tratamentelor medicale;
• să beneficieze de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.