- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sumele retrase de autorități de pe cardurile educaționale pentru că ar fi expirat au început să fie restituite părinților

23 Sep, 16:05 • Russo George
Sâmbătă dimineață, 21 septembrie, banii retrași de pe cardurile educaționale din cauza expirării acestora au început să fie restituiți, conform mesajelor primite de la părinți. Intervenția Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a deblocat fondurile după ce ministrul Adrian Câciu a trimis o circulară către emitenții de tichete..
Sumele retrase de autorități de pe cardurile educaționale pentru că ar fi expirat au început să fie restituite părinților

Cardurile educaționale sunt emise de trei companii, iar una dintre acestea a explicat că fondurile au fost blocate după ce ministerul a anunțat că tichetele ar fi fost valabile doar pentru anul școlar 2023-2024.

„Am trimis o circulară către emitenți pentru restituirea sumelor”, a confirmat ministrul, adăugând că nu era la curent cu această situație până la intervenția Edupedu.ro.

Totuși, părinții au subliniat că nu li s-a comunicat acest lucru în prealabil și că nu li s-a spus că fondurile trebuiau cheltuite până la 31 august, când s-a încheiat anul școlar. Începând cu 1 septembrie a început un nou an școlar, 2024-2025, pentru care se vor aloca alte fonduri.

Legea nu precizează clar că banii neutilizați ar fi trebuit să fie blocați odată cu încheierea anului școlar. Potrivit articolului 12 din OUG nr. 83/2023, „tichetul este valabil timp de un an de la data emiterii”, iar majoritatea tichetelor au fost alimentate la aproximativ patru luni după începerea anului școlar. Astfel, sumele ar trebui să fie valabile până în ianuarie 2025, având în vedere că au fost emise în ianuarie 2024.

Cardurile educaționale au valabilitate de un an

„Tichetul social pe suport electronic pentru sprijin educațional are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic”, prevede OUG 83/2023.

De asemenea, tichetele „se utilizează pe perioada de valabilitate a acestora. Sumele rămase neutilizate aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional se returnează beneficiarului de către unitatea emitentă, în termen de 30 de zile de la data expirării perioadei de valabilitate a acestora”.

Părinții copiilor de grădiniță și elevilor defavorizați, cu venituri reduse, trebuie să depună o cerere la secretariatul școlii până la 3 octombrie pentru a primi cardurile educaționale în valoare de 500 de lei pentru noul an școlar. Este important de precizat că, potrivit programului „Sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, toți cei care se încadrează în condițiile prevăzute de ordonanța nr. 83/2023 trebuie să depună cererea, chiar dacă au primit cardul în anul anterior.

După data de 3 octombrie, procesul de verificare a eligibilității poate fi anevoios. Veniturile familiilor trebuie să fie verificate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), iar anul trecut aceste liste au fost trimise cu întârziere la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Această întârziere a fost cauzată de faptul că Ministerul Educației nu a trimis la timp listele cu numele beneficiarilor, ceea ce a amânat verificările și acordarea fondurilor până la Crăciun.

Citește și: Ianuarie 2025 aduce bani în plus pentru pensionari. Marius Budăi anunță cine sunt norocoșii