- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Sunt 10 milioane de angajați în UE, în domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică. Sectorul aduce contribuții importante în economia întreprinderilor

02 Apr, 15:31 • Fundeanu Madalina
Domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică înregistrează 10 milioane de angajați în UE. Acest sector a acumulat o cifră de afaceri netă de 446,0 miliarde euro în 2021.
Sunt 10 milioane de angajați în UE, în domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică. Sectorul aduce contribuții importante în economia întreprinderilor

Sectorul serviciilor de cazare și de alimentație publică din UE a angajat 9,9 milioane de persoane, a generat o valoare adăugată de 203,6 miliarde euro și a acumulat o cifră de afaceri netă de 446,0 miliarde euro în 2021, arată datele Eurostat, conform celor transmise de Economedia.

Domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică înregistrează 10 milioane de angajați în UE

Așadar, sectorul a contribuit la 6,3 % din persoanele angajate în economia întreprinderilor în 2021 și a reprezentat 2,2 % din valoarea adăugată a acesteia.

În 2021, existau 1,9 milioane de întreprinderi în sectorul serviciilor de cazare și de alimentație publică din UE, reprezentând 6,1% din totalul întreprinderilor active în economia întreprinderilor.

Valoarea adăugată și ocuparea forței de muncă în serviciile de cazare și alimentație publică reprezintă o mare pondere în totalul economiei întreprinderilor.

Activitățile de cazare și alimentație publică au adus contribuții diferite la valoarea adăugată a economiei întreprinderilor în țările UE în 2021. Cea mai mare contribuție a fost înregistrată în Grecia (6,5 % din valoarea adăugată în economia întreprinderilor), urmată de Cipru (6,0 %) și Croația (5,4 %). Cele mai mici ponderi au fost înregistrate în Slovacia (0,8%), Cehia (1%) și Polonia și Țările de Jos (ambele cu 1,2%).

În ceea ce privește ocuparea forței de muncă, contribuția sectorului la economia întreprinderilor a fost mai mare. Aceasta a variat de la 19,6% în Grecia, 13,5% în Cipru și 9,5% în Spania la 2,8% în Polonia, 3,3% în Slovacia și 3,9% în Finlanda.

Ai mai putea fi interesat și de: Chat Noir, povestea unei afaceri pornite cu banii luaţi pe o maşină: „Să o iei de la capăt poate fi interesant la 30 de ani, dar la 50 începi să te gândeşti ceva mai mult la viitor”

alimentație publică
angajați alimentație publică

Noi reguli pentru autorizarea de către primării a restaurantelor și serviciilor de alimentație publică

A fost iniţiat un proiect legislativ care propune noi reglementări privind acordul de funcţionare pentru realizarea activităţii de alimentaţie publică, documentele necesare pentru eliberarea acordului de funcţionare, termenul de eliberare al acestuia, precum şi motivele de anulare ale acestuia, potrivit Profit.ro.

„În prezent, acest acord de funcţionare nu este reglementat legislativ, constituind o prerogativă a Consiliului Local care emite o hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind desfăşurarea activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă.

Având în vedere cele menţionate mai sus, considerăm că este necesară o reglementare unitară, la nivel naţional, a acestor condiţii de obţinere a acordului de funcţionare, astfel încât un comerciant să depună aceleaşi documente indiferent de localitatea unde îşi deschide punctul de lucru”, sunt argumentele invocate pentru susțiunerea noilor măsuri.

Proiectul introduce, totodată, obligativitatea primăriei de a respecta termenul de emitere a acordului de funcţionare, în caz contrar urmând a se aplica amenzi.

Potrivit legislației în vigoare, prin serviciu de alimentație publică se înțelege ”activitatea de pregătire, preparare, prezentare și servire a produselor și a băuturilor pentru consumul acestora în unități specializate sau la domiciliul/locul de muncă al consumatorilor”.

Vezi și: Veste bună pentru iubitorii de călătorii! CFR relansează din 14 iunie trenul direct București-Istanbul. Cât costă biletul

Urmărește Daily Business pe Google News