Voucherele de vacanță care au termen de expirare foarte aproape pot fi folosite în agențiile de turism. Acestea oferă mai multe opțiuni pentru beneficiari, potrivit unui comunicat al Agenției Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).
ANAT a mai transmis că agențiile de turism au pregătite oferte speciale pentru posesorii de vouchere de vacanță.
„În mod deosebit sunt apreciate vacanțele cu discount prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă reduceri de până la 30% din prețul standard, pentru achiziționarea din timp a biletelor”, anunță ANAT.
În situația în care programul „Înscrieri timpurii” arată că datele rezervării nu pot fi modificate, există si categoria rezervărilor „flexibile”, care permit atât modificarea datei sejurului, cât și destinatia aleasă sau hotelurile. Trebuie să se țină cont că toate rezervările se fac numai în interiorul României.
Mai mult, pentru că începând cu februarie 2022, acestea sunt emise exclusiv pe card electronic, voucherele de vacanță pot fi folosite și pentru rezervări online în perioada lor de valabilitate.
Citește și: Voucher de 400 de lei pentru relaxarea angajaților. Cine va primi lunar banii
Datele mai arată că 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar tichetele de vacanță sunt menționate frecvent printre acestea. Mai mult, voucherele de vacanță sunt în topul beneficiilor oferite de angajatori pentru a atrage și reține talente.
Pe lângă beneficiile aduse angajaților, voucherele de vacanță au susținut și turismul intern. Tot în acest context, ANAT a mai transmis că extinderea acestui beneficiu și pentru angajații din sectorul privat, în condiții avantajoase.
Cu toate acestea însă, pentru anul 2024, impozitarea voucherelor s-a dublat, iar angajații din sectorul public cu salarii peste 8.000 lei net au fost excluși de la dreptul de a primi vouchere de vacanță, ceea ce a redus într-o anumită măsură numărul rezervărilor în țară.
Amintim că valoarea unui voucher de vacanță este în 2024 de 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public, respectiv 6 salarii minime brute pe economie pentru sectorul privat. Beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pe rezervare, peste valoarea tichetelor, plus alte sume pentru masă și activități la destinație.
Vezi și: Vouchere de aproape 4.000 de euro pentru o categorie de români. Anunț major la Ministerul Justiţiei