Cu siguranță nu știai că cea care a făcut celebră supa rădăuțeană este Cornelia Dumitrescu, care este din Botoșani. Ciorba rădăuțeană este o rețetă proprie pe vremea când lucra la un restaurant din județul Suceava. Aceasta a obținut o reușită impresionantă, întrucât a avut șansa de a apărea în documentarul „Flavours of Romania”, unde a putut să prezinte supa celebră rădăuțeană, supă ce a fost apreciată peste tot în lume, iar regizorul Charlie Ottley al documentarului de pe Netflix a afiormat că se simte onorat de a fi atât de aproape de cea care a inventat această supă.
Citește mai multe despre: Glovo a adăugat un nou retailer de supermarket! Care sunt orașele norocoase disponibile din aplicație
Potrivit clasamentului efectuat de Taste Atlas din luna aprilie a anului 2023 s-a ajuns la concluzia finală că supa rădăuțeană ocupă locul 12 în „Top 100 cele mai bune supe din lume”. Tonkotsu Ramen din Japonia este cel care domină clasamentul, urmat de Zurek din Polonia și Mercimek çorbası din Turcia, iar supa românească a ieșit pe locul 12, ceea ce e un lucru din mândire în gastronomia românească.
Punctajul pe care supa românească l-a obținut este de 4,6 din 5, dar de liat aminte că nu este singurul preparat din top, pentru că și alte supe românești au reușit să intre în topul în care a fost listată supa rădăuțeană: ciorba de văcuță – locul 86, ciorba de burtă – locul 75, ciorba de fasole – locul 73, supa de pui cu tăiței – locul 56, scrie Monitorul de Botoșani, potrivit Ziare.com.
Corelia Dumitrescu lucra într-un restaurant din județul Suceava ca bucătar-șef, iar aceasta a făcut pentru prima dată rețeta acasă, la o aniversare, unde a folosit carne de curcan din păsările pe care le creștea în propria gospodărie, iar acum succesul este unul enorm. După ce a fost apreciată în familie, a servit supa în restaurant.
„Locuind la curte creșteam păsări și având carne la dispoziție am făcut tot felul de preparate, inclusiv cârnați de curcan. Ciorba de burtă nu-i plăcea nici unuia dintre noi, iar într-o zi soțul, Serafim, m-a întrebat dacă aș putea face din pieptul de curcan o ciorbă ceva mai deosebită… La final de săptămână am făcut ciorba rădăuțeană, am chemat și copiii și le-a plăcut tuturor. El mi-a spus să introduc acest fel de mâncare la restaurant, că o să le placă oamenilor. Și așa am pornit cu ciorba rădăuțeană…”, a declarat Cornelia Dumitrescu pentru monitorulsv.ro, conform sursei citate.
Supa originală era cu carne de curcan, însă aceasta a decis să schimbe materia primă cu carne de pui, ceea ce a garantat succesul, făcând din această supă o delicatesă căutată în toate restaurantele românești.
„Așa a pornit, de la un client la altul, s-a dus vorba despre ciorba mea și a ajuns să fie servită în toată lumea. Unde sunt români este și ciorba rădăuțeană.”, a adăgat aceasta, potrivit sursei citate.
Citește mai multe despre: Supa de mici, preparatul care i-a impresionat pe români de 1 Mai. Cum se face și cât costă