Odată ce își deschid ușile dimineața, supermarketurile activează o serie întreagă de ”capcane” în care cumpărătorii pot cădea foarte ușor. Cea mai simplă dovadă? Amintiți-vă doar de câte ori ați mers la cumpărături pentru că aveați nevoie de doar două-trei produse, iar acasă ați constatat că aveți sacoșele pline cu lucruri pe care nu plănuiați să le luați în zilele respective!
Un truc folosit în trecut de un magazin din SUA era legat de cărucioarele de cumpărături. Spațiul din interiorul acestora era delimitat, cu benzi galbene, în două: într-o parte, clienții erau îndemnați să așeze fructele și legumele, iar în celălalt, restul alimentelor. Efectul psihologic al acestui truc era fix cel dorit de patronii magazinului. Cumpărătorii care vedeau că nu au pus niciun produs într-unul dintre cele două spații se grăbeau, aproape reflex, să revolve ”problema”, chiar dacă la intrarea în magazin nu își propuneau neapărat să ducă acasă tot ce adunaseră în coș.
Muzica ambientală din supermarketuri are tot scopul de a ne face să cheltuim mai mulți bani. De obicei, magazinele care vând multe alimente folosesc un playlist cu 40 de hit-uri. Ritmul acestora este mai lent dimineaţa, atunci când cumpărătorii sunt mai în vârstă, şi devine allegro odată cu apropierea serii. De ce hit-uri? Cu scopul de a relaxa și binedispune clienții, care, odată ”fixați” pe mood pozitiv, sunt predispuși să cumpere mai mult.
Aceeași stare de bine este indusă în perioada sărbătorilor de iarnă, când supermarketurile sunt inundate exclusiv de melodii de Crăciun.
Un alt truc în avantajul celor care vând este cel al indicatoarelor și al săgeților care indică în ce zonă se află o anumită categorie de produse. În lipsa acestora, supermarketurile riscă să piardă un volum important de vânzări, din cauza faptului că mulți clienți nu vizitează anumite zone. Astfel, tot într-un magazin american, pe podea au fost trasate săgeți de culoare verde, care să îndrume cumpărătorii spre raionul de legume și fructe, spune canadianul Terry O’Reilly, care a cercetat în amănunt tehnicile de marketing și publicitate. Instinctiv, nouă din zece clienți au urmat săgețile respective!
Dacă vă întrebați de ce săgeata spre raionul de legume-fructe avea culoare verde, ei bine este vorba tot despre psihologie. Culoarea verde ar funcționa ca un stimul, care ne împinge să mergem în direcția indicată de săgeată, în vreme ce culoarea roșie ar putea fi asociată exact cu opusul – stop! nu merge acolo!
Alte trucuri la care apelează supermarketurile țin de așezarea produselor. Veți vedea că produsele de patiserie și panificație, care activează instantaneu glandele salivare, se află chiar la intrare. Astfel, clienții le observă la începutul sesiunii de cumpărături, când au un moral mai ridicat şi sunt mai dispuşi să le cumpere, notează mediafax.
Lactatele și alte produse esențiale sunt plasate spre capătul magazinului, astfel că, până ajungem la ele, vom cumpăra, cel mai probabil, și altele.
Cât privește dimensiunile cărucioarelor pe care ni le pun la dispoziție supermarketurile, explicația este și mai simplă: cu cât acestea sunt mai mari, cu atât clienții vor avea impresia că au cumpărat mai puțin decât în realitate și, prin urmare, vor căuta să pună și altele în cărucior.
Supermarketurile, pentru a ne face să cumpărăm mai mult, se bazează și pe modul în care sunt aranjate rafturile. Odată ce acestea sunt dispuse precum un labirint, suntem obligați să păstrăm direcția fără să deviem și astfel vom vizita cât mai multe categorii de produse, cu șanse mari să și cumpărăm.
La capitolul oferte, dincolo de reducerile unde oamenii acționează instinctiv pentru a face economii, o altă tactică de succes este cea a ofertelor limitate. Acestea le creează clienților senzaţia unei urgenţe de a cumpăra produsele respective.