- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Surpriză de la Guvern. E o vestă extraordinară pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei

26 Aug, 22:46 • Preda Silvia
Surpriză de la Guvern pentru pensionarii din România. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a făcut, luni seară, un anunț important privind impozitarea pensiilor mici.
Surpriză de la Guvern. E o vestă extraordinară pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei

Se modifică plafonul peste care se impozitează pensiile românilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, la Realitatea, că începând cu data de 1 octombrie a acestui an nicio pensie sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată.

Am analizat cu premierul Marcel Ciolacu în această seară situația și am decis ca începând cu 1 octombrie, ziua persoanelor vârstnice, nicio pensie din sistemul public sub 3.000 de lei nu va mai fi impozitată. (…)

Pot să spun că este o decizie a guvernului, în urma pe care am avut-o la Guvern la inițiativa premierului Marcel Ciolacu”, a declarat ministrul Muncii.

Pensiile sub 3.000 de lei nu se vor impozita începând cu data de 1 octombrie 2024

Pragul actual de la care se impozitează pensia este de 2.000 de lei.

Impozitul este de 10% din diferenţa ce depăşeşte 2.000 de lei. De exemplu, o pensie de 2.800 de lei este impozitată cu 80 de lei.

Citește și: Daniel Baciu, anunț așteptat de toți pensionarii. Ce se întâmplă dacă după recalculare pensia iese mai mică?

Vă amintim că premierul Marcel Ciolacu a anunţat, luni, că i-a cerut ministrului de Finanţe să facă o analiză dacă se impune un nou prag de impozitare a pensiilor.

I-am cerut ministrului Finanţelor să îmi facă o simulare ca să vedem exact câte persoane intră în această zonă, astfel încât să nu piardă oamenii în loc să câştige. (…) O să vină ministrul Finanţelor pe aceste praguri.

Cu întreaga analiză o să vină ministrul Finanţelor astfel încât nimeni să nu piardă niciun ban nici prin impozitare, nici prin renunţare la vouchere (voucherele sociale pentru alimente care sunt acordate pensionarilor – n.r.)”, a declarat premierul.

Se modifică plafonul peste care se impozitează pensiile
Se modifică plafonul peste care se impozitează pensiile

Nicio pensie nu va scădea de la 1 septembrie. Iată ce pensionari rămân cu pensia actuală

„În general, sunt două categorii de pensionari în această situație: Indemnizația socială pentru pensionari care nu scade sub 1.281 de lei, fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizație socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de rezultatul în urma recalculării. În urma recalculării, dacă pensia este mai mică de 1.281 de lei, suma, diferența se suportă de la bugetul de stat ca și până acum.

Cei care au avut un avantaj la pensie și primeau mai mulți bani decât alți pensionari care au muncit și au contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alți pensionari îl obțin acum și al căror pensie crește în urma recalculării. Ei nu pierd acest avantaj, pentru că își păstrează pensia mai favorabilă.

Chiar dacă nu le crește pensia acum, acești pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie”, a explicat, recent, ministrul Muncii.

Vezi și: Scandal cu Poșta Română. Nu toți pensionarii primesc acasă deciziile de recalculare! Se întâmplă peste tot în țară