- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Surpriză pe cardul de energie! Pensionarii vor primi din nou ajutoare în această iarnă! Cine se încadrează

04 Sep, 10:02 • Bugiu ⁠Ana Maria
Pensionarii vor primi din nou carduri de energie în această iarnă! Cine sunt beneficiarii.
Surpriză pe cardul de energie! Pensionarii vor primi din nou ajutoare în această iarnă! Cine se încadrează

Beneficiarii cardurilor de energie sunt într-o continuă incertitudine cu privire la ajutorul primit până acum. Au fost stabilite noile plafoane de acordare a acestor ajutoare însă nu se știe dacă se vor da cu exactitate și în această iarnă, potrivit newsweek.ro.

Sprijinul pentru plata facturilor de energie, în valoare de 700 lei, se oferă de două ori pe an. Cardurile necesare pentru primirea ajutoarelor au fost emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română.

Listele cu beneficiari sunt întocmite prin colaborarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Finanțelor – ANAF, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Te-ar putea interesa și: Se contruiesc apartamente cu consum foarte redus de energie pentru tinerii reîntorși acasă. Totul se face cu fonduri prin PNRR!

foto: card de energie

Surpriză pe cardul de energie! Pensionarii vor primi din nou ajutoare în această iarnă! Cine se încadrează

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat o schimbare importantă în privința ajutoarelor pentru încălzire: sumele majorate prin recalcularea pensiilor nu vor afecta drepturile la aceste ajutoare.

Pensionarii vor folosi ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare pentru a primi sprijinul.

Măsura are scopul de a permite unui număr cât mai mare de pensionari să continue să beneficieze de ajutoare pentru încălzire în perioada următoare.

„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor.

Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în următoarea perioada”, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie vor continua să fie acordate tuturor persoanelor care au beneficiat anterior de aceste sprijinuri.

Conform ordonanței de urgență adoptate recent, majorarea pensiilor rezultată din recalculare, conform Legii 360/2023, nu va influența drepturile la aceste ajutoare. Pensionarii vor trebui să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare pentru a primi ajutoarele.

Măsura va fi valabilă între 1 septembrie 2024 și 15 octombrie 2025.

„Ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie – energie termică gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri – va fi acordat în continuare tuturor persoanelor care au beneficiat de acest sprijin.

Potrivit ordonanței de urgență adoptate astăzi de Guvern, cuantumul majorat al pensiilor rezultat în urma procesului de recalculare, potrivit Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor la ajutorul pentru încălzirea locuinței și la suplimentul pentru energie.

Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestei pensii. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”, a mai spus Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Plățile se fac prin mandat poștal. Se pot efectua gratuit 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin. De la a 9-a plată se va achita o taxă de 2,5 lei.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează:

  • venitul minim garantat
  • alocația pentru susținerea familiei
  • statutul consumatorului vulnerabil de energie

Pensionar

Peste 60 ani, inclusiv

Sub 2.000 lei, inclusiv

Pensionar de invaliditate

Nu contează

Sub 2.000 lei, inclusiv

Persoană cu handicap grav, accentuat sau mediu

Nu contează

Sub 2.000 lei, inclusiv

Familie cu alocație de susținere

Nu contează

Nu contează

Familie/persoană cu ajutor social

Nu contează

Sub 2.000 lei, inclusiv

Te-ar mai putea interesa și: Realitatea cruntă din România. Peste 11.000 de persoane nu au energie electrică în gospodării